Naapurin kanssa voi ottaa biojätteille kimppa-astian – Biokimppa voi alentaa tyhjennyskustannuksia

Biojätteen lajittelussa on vielä petrattavaa, koska sekajätepussin sisällöstä 38 prosenttia on biojätettä.

140-litraisen bioastian tyhjennys Lempäälässä maksaa 4,15 euroa kerralta. Pirkanmaan Jätehuolto kannustaa omakotitaloasujia ja mökkiläisiä biokimppaan, koska sillä tyhjennyskustannuksia voi saada alemmiksi.

Jos kimpassa on neljä osallistujaa ja kustannus jaetaan tasan, jokainen osallistuja maksaa 1,04 euroa bioastian tyhjennyksestä.

– Kimpassa säästää, koska yhden bioastian tyhjennyshinta jaetaan useamman maksajan kesken. Parhaassa tapauksessa biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrä niin paljon, että sekajäteastian tyhjennysväliä voidaan pidentää ja silloin senkin maksu pienenee, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius Pirkanmaan Jätehuollosta.

Bioastia tyhjennetään kesäaikaan vähintään kahden viikon välein, mutta talviaikana tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon.

– Biokimppa käy hyvin myös kesämökkiläisille, koska jäteastian tyhjennyksen voi sopia myös pelkästään kesäajaksi.

 

Yhteisestä bioastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus ja jokaiselle osallistujalle lähetetään oma lasku. Pirkanmaan Jätehuollosta toimitetaan maksuton jäteastia sovitulle paikalle.

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, asutko biojätteen keräysalueella. Biojätettä kerätään pääasiassa taajama-alueilla, Rekonius neuvoo.

Vaihtoehtona biojätekeräykselle on asianmukainen kompostointi, josta pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Biojätteen lajittelun velvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan kiinteistöjä, yli 10 000 asukkaan taajamissa. Käytännössä muutos koskee Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven taajamia.