Iiris Savolainen omiin ennätyksiinsä EM-lavalla

Valmentaja Ari Moilanen (vas.), Saara Postila, Matilda Jauhojärvi, Iiris Savolainen ja valmentaja Rebin Rezazadeh.

LeKi:n väkevä nuori painonnostolupaus Iiris Savolainen sai lähteä hyvin kuluneen harjoituskauden jälkeen Puolan Raszyniin alle 17-vuotiaiden painonnoston EM-kilpailuihin. Alle 55 kilon sarjaan siirtyneen Savolaisen kunto oli rautaa, ja 13. päivä nostetussa B-ryhmän kilpailussa nähtiin useita henkilökohtaisia ennätyksiä.

Tempausnostoissa Savolainen lastautti viimeiseen nostoonsa 61 kilon rautamäärän, joka eleettömän varmasti siirtyi hyväksytysti suorille käsille. Tuloksella Savolainen saalisti tempauksen 11. sijan. Sarjan tempausnostot voitti Maltan Tenishia Thorton 80 kilon tuloksella. Sarjan tasaisuutta kuvaa hyvin se, että sijat 3.−11. olivat seitsemän kilon sisällä toisistaan.

Työnnössä hyvä nostovire sai jatkoa, kun 73 kilon ennätyspuntit nousivat suorastaan helposti. Tuomariston oli jälleen helppo hyväksyä LeKi:n suojatin suoritus. Ennätyksellään nuori vesilahtelainen sijoittui työntökamppailussa sijalle 12. Yhteistuloksella 134 kiloa Savolainen sijoittui 11. sijalle. Koko kilpailun voiton vei Thorton 176 kilon tuloksella.

− Kisoihin valmistautuminen sujui todella hyvin ja odotin hyvää tulosta. Jännitin normaalia enemmän, mutta ensimmäisen tempauksen jälkeen tuli hyvä fiilis. 60 kiloa jäi hieman eteen, mutta oli kevyt, joten korotin kilolla. Työnnössä kaikki onnistui ja jäi vielä vähän varaakin. Tästä jatketaan kovaa treeniä kohti seuraavia kisoja, Savolainen kertoo kisamatkastaan.

− Euroopan kärki ei ole niin kaukana kuin sijoitus antaa ymmärtää. Savolainen mahtuu vielä ensi vuonna samaan ikäluokkaan, ja kunhan saadaan pidettyä harjoittelu vähintään yhtä laadukkaana kuin tähän asti, niin ensi vuonna kamppaillaan jo kovista sijoituksista. Kommentoi Savolaisen valmentaja Teemu Roininen.

Savolaisen kisaurakka jatkuu syksyllä alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuiden merkeissä. Myös kotimaan kilpailuissa on kovia haasteita Etelä-Suomen sekä opiskelijoiden mestaruuskilpailuiden merkeissä.