Konkretian puutetta ja puoluepolitiikkaako?

Erkki Paloniemi.

Kun pohdin tämän kirjoitukseni aihetta, niin 10. elokuuta postilaatikkoon kolahti Lempäälän-Vesilahden Sanomat. Lehdessä on nimimerkki Piikin kolumni. Raikkaasti kantaa ottava kirjoittaja oli tällä kertaa suunnannut terävät piikkinsä hyvinvointialueen suuntaan ja meihin paikallislehteen vuorotellen kirjoittaviin Lempäälän ja Vesilahden aluevaltuutettuihin (Niemi, Paloniemi, Petäkoski-Hult, Träskbäck ja Wesslin). Hänen mukaansa kolumneissamme pyöritämme itsestäänselvyyksiä, ja konkreettisia asioita saa teksteistämme hakea suurennuslasin alla. Ikävää, jos lukijakunta laajemminkin ajattelee näin.

Kiitos Piikille kannanotosta. Se on harvoja kommentteja, joita on eteeni tullut. Ne vähät palautteet, jotka minä olen saanut, ovat olleet kohteliaan kannustavia. Yhteinen piirre niissä on ollut se, että kirjoitusten koetaan antavan hyvää tausta- ja yleistietoa tulevasta Pirkanmaan hyvinvointialueesta ja samalla tuovan aluevaltuutettuja tutummaksi alueen ihmisille.

 

Piikki vihjailee kolumnissaan, että ehkä kirjoituksillamme onkin jokin muu tavoite kuin kuntalaisten valistaminen. Hänestä tuntuu, että näissä kolumneissamme poliitikot puhuvat toisilleen ja omille kannattajilleen. Kyse on hänen mukaansa puoluepolitiikasta, josta Piikki sanoo pysyvänsä kaukana.

Noita Piikin väittämiä en omalta osaltani allekirjoita. Ainakin itselläni on halu viestiä kaikille lukijoille hyvinvointialueesta omien kokemusteni ja näkemysteni kautta. Olen ollut puoluepolitiikassa mukana vajaan vuoden verran. Lienenkö niin sinisilmäinen, että en huomaa asioita Piikin mainitsemalla tavalla?

Sinänsä mielenkiintoista, että Piikki julistaa varmoja mielipiteitään puoluepolitiikan suuntaan, mutta pysyy niistä itse poissa. Katsomosta nimimerkin suojasta on helpompi arvostella ja arvioida, mitä itse pelikentällä tapahtuu. Mutta Piikin tapaisia kriittisiä arvioitsijoita tarvitaan.

 

Piikki on oikeassa siinä, että ns. konkreettisia asioita on aluevaltuutettujen kirjoituksissa ollut vähänlaisesti. Aluevaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran kuluvan vuoden maaliskuussa, ja esimerkiksi johtavat viranhaltijat aloittivat työnsä elokuun alussa. Hyvinvointialueen toimintahan käynnistyy 1.1.2023, jolloin sote- ja pelastustoimen palvelut toimivat vielä pitkälle nykykäytännön mukaisesti.

Uuden ison järjestelmän luominen ja käynnistäminen on vienyt ja vie aikansa. Kyllä sitä konkreettisempaakin kerrottavaa on tulossa.

 

Aluevaltuusto kokoontuu syyskauden aikana viisi kertaa aloittaen 16. elokuuta. Esityslistalla on muun muassa pelastusjohtajan ja tarkastusjohtajan valinnat sekä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskasmaksut 1.1.2023 alkaen. Kuulun tarkastuslautakuntaan, joka jo elokuun alussa kokoontui ja istuu seuraavan kerran 17. elokuuta.

Mukavaa loppukesää kaikille.

 

Erkki Paloniemi

Lue myös:

Erkki Paloniemi: Pelastustoimi on tärkeä osa hyvinvointialuetta