Hoitopaikkoja lakkautetaan henkilöstöpulan vuoksi – Voisiko Himminkoto näyttää esimerkkiä?

Mitä laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista sanoo välittömään asiakastyöhön osallistuvasta henkilöstöstä ympärivuorokautisessa palveluasumisessa?

Keitä he ovat?

1. sairaan- ja terveydenhoitajat, 2. lähi- ja perushoitajat, 3. geronomit, 4. kodinhoitajat, 5. sosiaalialan ohjaajat ja kasvattajat, 6. sosionomi AMK-tutkinnon suorittaneet, 7. soveltuvan ammatti—tai erikoisammattitutkinnon suorittaneet, 8. soveltuvan opistoasteisen tutkinnon suorittaneet, 9.fysio- ja toimintaterapeutit, 10. kuntoutuksen ohjaajat, 11. hoiva-avustajat, 12. viriketoiminnan ohjaajat ja muut vastaavat asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitoon osallistuvat työntekijät.

Kyllä arsenaalia on! Mikä sitten mättää?

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, nykyään tehostetussa palveluasumisessa, olevan yksikön rikkaus olisi monipuolinen henkilöstörakenne ja tämän laki kyllä mahdollistaa. Miksi siihen ei ole tartuttu? Hoitopaikkoja lakkautetaan henkilöstöpulan vuoksi! Avuntarpeessa olevat ihmiset pannan kärsimään, kun keskustelu velloo hoitajapulassa.

Ensi vuonna voimaan astuvaksi esitetty henkilöstömitoitus saadaan hoidettua sillä, että niin monta tointa kuin tarvitaan, laitetaan oppisopimuksen kautta hakuun ja täytettäviksi. Käsipareja saadaan näin heti toimintayksiköihin.

Toinen mahdollisuus on perustaa kuntoutuksen ohjaajien toimia, viriketoiminnan ohjaajia ym. Laki antaa siihen mahdollisuuden.

Esteenä on ollut tarkastavat viranomaistahot: Avi ja Valvira. Mutta sieltä päinkin on lukemani perusteella jo helpotuksia myönnetty. Ja soisi heidän byrokratialtaan ymmärtävän, että nyt on jo kansallinen hätä vanhusten hoidossa. Tällaisten valvontatahojen toimintaan pitää puuttua.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk)