Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma oli valtuuston käsittelyssä sen viimeisimmässä kokouksessa. Keskustan valtuustoryhmä tarkasteli kertomusta nostaen esiin sen merkitykset kuntauudistuksessa hyvinvointialueelle siirryttäessä.
Todettiin, että velvoite kertomuksen ja suunnitelman tekemiseen on perustunut aikaisemmin terveydenhuoltolakiin ja käytännön toteutuksesta on vastannut hyvinvointilautakunta.
Tapahtuvan hyvinvointialueuudistuksen kautta kunta on myös hyvinvointikertomuksen kanssa uudessa tilanteessa: velvoitteet laajenevat.
Kunnassamme on muutoksen tekemisen tarve nähty jo pari vuotta sitten, jolloin asiakokonaisuuden kehittämisvastuu siirtyi sivistyksen palvelualueelle.
Sivistyksen palvelualueen viranhaltijat saavat kiitosta siitä kauaskantoisesta kehittämistyöstä, jota tämän suunnitelman rakenteissa alettiin tehdä. Siitä tuli selkeä, luettava ja se nosti ymmärrettävästi esiin ne painopisteet; mielenterveys, päihteettömyys, liikkumisen tukeminen, joihin kunnassa tuli panostaa.
Pohjatyön merkitystä korostaa myös se, että vuoden 2023 alusta voimaan tulee kaksi uutta lakia, jotka tuovat uusia haasteita hyvinvoinnin rakentamiseen:
- Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sen 6§ määrittää Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kunnassa. Laki painottaa strategista merkitystä, velvoittaa nimeämään terveyden ja hyvinvoinnin vastuutahon kunnassa, velvoittaa vuosittaisen raportoinnin valtuustolle sekä valtuustokausittain tehtävän hyvinvointi ja terveyskertomuksen tuomisen valtuustokäsittelyyn. Myös yhteistyö hyvinvointialueen, yhteisöjen ja järjestöjen kanssa saa määräykset.
- Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamisesta tuo 5§:ssä määräyksen kunnan velvoitteesta laatia suunnitelma toimenpiteistä, joilla edistetään ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä sekä itsenäistä suoriutumista.
Kertomuksen vaikuttavuus muuttuu myös siten, että tiettyjen indikaattoreitten kautta valtio määrittää kunnan valtionapuja. Käyttöön tulee ns. HYTE-kerroin. Tämän kautta saattaa olla, että kertomuksesta tulee myös kunnan tarkastuslautakunnan tehtäväkenttään siirtyvä arviointitehtävä.
Oleellisia muutoksia ovat siis: HYTE-kertoimen merkitys kunnan taloudessa, ikääntyneen väestön esiin nostaminen toiminnalliseksi osaksi ja omaksi ikäluokakseen kertomuksessa sekä suuri vaikutus nyt jo syntyneen osallisuusjaoston toiminnan kehittämisessä.
Osallisuusjaostolle hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on strateginen suunnitelma, joka laaja-alaisuudessaan vaatii jaoston kehittämisen lautakunnaksi sekä sen lujittamisen koko sivistyksen palvelualueeseen kuuluvaksi toimialaksi.
Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on vaikuttavuudeltaan merkittävä tulevassa uudessa kuntakokonaisuudessa.
Keskustan valtuustoryhmä
Maikki Hämäläinen-Ylikahri