Tamperelainen Amu Urhonen, 41, on Pirkanmaan Vihreiden uusi puheenjohtaja. Urhosella on pitkä historia vihreänä toimijana, ja hänellä on kristallinkirkas tavoite viedä puolue vaalivoittoon ensi kevään eduskuntavaaleissa. Leipätyökseen Urhonen toimii asiantuntijana Vammaisaktivismia tekemässä -hankkeessa.
– Tehtäväni puheenjohtajana on erittäin vaativa. Haasteet ja tavoitteet innostavat minua, vihreiden kapteeni sanoo.
Urhonen on kuulunut Vihreisiin vuodesta 2000 lähtien. Silloin hän oli ensimmäistä kertaa ehdokkaana kuntavaaleissa.
– Olen ollut aktiivinen kuntapolitiikassa, puolueen toimielimissä ja puolueen eri yhdistyksissä koko aikuisikäni. Liityin puolueeseen, koska koin ympäristönsuojelun, ilmastonmuutoksen torjumisen, ihmisoikeuksien ja eläinten oikeuksien eteen työskentelyn tärkeiksi poliittisiksi tavoitteikseni. Ihailin Oras Tynkkystä.
Urhonen sanoo, että hänelle samat arvot, joiden takia hän liittyi puolueeseen, ovat edelleen tärkeitä.
– Puolueessa minut tunnetaan yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja etenkin vammaisten oikeuksien edistämisestä. Muita minulle tärkeitä arvoja ovat vapaus ja laajemminkin oikeudenmukaisuus. Edelleen ihailen Oras Tynkkystä.
”Tavoittelemme vaalivoittoa”
Ensi kevään eduskuntavaalit kuumentavat jo voimakkaasti tunteita Pirkanmaallakin.
– Aloitin puheenjohtajana vain vähän ennen vaaleja, joten tällä hetkellä tavoitteissani korostuu vaalivoitto. Vaalien jälkeen on aika jatkaa organisaation vahvistamista ja vihreiden yleistä tunnetuksi tekemistä
Pirkanmaalla. Konkreettisena tavoitteenani on löytää Pirkanmaan Vihreille esteetön toimisto, Amo Urhonen listaa tehtäviään.
Urhonen korostaa eduskuntavaalien tärkeyttä.
– Eduskuntavaalit on keskeiset, koska ne määrittävät pitkälti puolueen aseman suomalaisessa politiikassa seuraavat neljä vuotta. On tärkeää menestyä hyvin, jotta voimme jatkaa ja vahvistaa työtä keskeisten
tavoitteidemme eteen.
Urhonen tarkentaa, että vaalityö koostuu monesta osa-alueesta: sisällöistä, näkyvyydestä, ihmisten parissa olemisesta sekä monipuolisesta ehdokaslistasta.
– Näissä kaikissa täytyy onnistua. Vaalit tehdään yhdessä. Tuloksen saavuttamiseen tarvitaan vihreitä ja vihreiden kannattajia kaikkialla Suomessa.
Seurakuntavaaleihin usealla kärkiteemalla
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikallisseurakunnissa pidetään marraskuussa seurakuntavaalit. Vihreissä seurakuntavaalityötä koordinoi valtakunnallinen Armon Vihreät ry.
Amu Urhonen kertoo, että Yhteisen vihreän seurakuntavaaliohjelman teemoja ovat toivo,
ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen, köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisy, vuorovaikutus eri katsomusten ja uskontokuntien välillä sekä yhdenvertaiset oikeudet kirkon sisällä.
Urhosen mukaan yksittäisten seurakuntien ehdokaslistojen teemat voivat painottaa eri asioita, mutta nämä vihreät pääteemat näkyvät kaikessa seurakuntavaalityössä.
Pirkanmaalla mielekästä tekemistä
Kasvava ja kehittyvä Pirkanmaa tarjoaa Vihreille paljon mielenkiintoista tekemistä.
– Ilmastonmuutoksen torjunta, luonnonsuojelu sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vihreille keskeisiä teemoja kaikilla politiikan tasoilla, niin täällä Pirkanmaallakin, Amu Urhonen teroittaa.
Urhonen sanoo, että vihreät ovat pitäneet voimakkaasti esillä maakuntatason kaavoituksessa luonnon
monimuotoisuuden turvaamista ja lisäämistä sekä kestävän liikkumisen edellytysten kehittämistä koko Pirkanmaalla.
– Maakuntapolitiikassa täytyy tunnistaa monenlaisten kuntien tarpeet, jotka poikkeavat joskus paljonkin toisistaan. Kuntien tarpeiden tunnistamisessa auttaa se, että nykyään vihreitä löytyy kaikista Pirkanmaan kunnista.
Uutukaisen Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa vihreiden ryhmä on korostanut mielenterveyspalvelujen saatavuutta, yhden luukun periaatetta ja henkilöstön jaksamista.
– Vihreät ovat olleet aktiivisesti mukana hyvinvointialueiden kehittämistyössä niin valtakunnallisella kuin Pirkanmaan tasolla. Meillä on erittäin aktiivinen ja osaava sekä taidokkaasti johdettu aluevaltuustoryhmä.
Urhosen mukaan hyvinvointialueen haasteena on se, että uusi hallinnon taso on vielä monille vieras.
– Poliitikoilta ja puolueelta vaaditaan tässä muutostilanteessa paljon viestintää ja kanssakäymistä pirkanmaalaisten kanssa, jotta hyvinvointialueen työ tulee tutuksi.
Kuntien edellytykset selviävät
Historiallisen sote- ja pelastustoimen uudistuksen toteutuminen tuo maamme kunnat täysin uuden äärelle. Miten niin kutsutut elinvoimakunnat pärjäävät?
Amu Urhosen mukaan kuntien tulevaisuuskysymyksiin ei ole lainkaan itsestään selviä tai helppoja vastauksia.
– Kuntien edellytykset selvitä muutoksesta vaihtelevat. On kiinnostavaa nähdä, millaisia ratkaisuja kunnat tekevät tulevaisuudessa. Hyvä asia on, että muutokseen on ehditty varautua. Muutos ei tule kunnille yllätyksenä kuten vaikkapa korona. Kuntien vahva identiteetti motivoi niitä varmasti tekemään parhaansa.
Monipuolinen yhdistysihminen
Amu Urhonen työskentelen asiantuntijana Vammaisaktivismia tekemässä -hankkeessa.
Urhonen on aktiivinen yhdistystoimija. Hänellä on luottamustoimia eri yhdistyksissä.
– Olen kehitysyhteistyösäätiö Abiliksen, ETYJin vammaisasiantuntijapaneelin ja
katulehti Ison Numeron puheenjohtaja sekä kehitysyhteistyöjärjestöjen
kattojärjestö Fingon varapuheenjohtaja.
Urhonen asuu Tampereella Tampellan alueella. Hän on kotoisin Tampereelta.
– Vanhempani ovat alun perin Toijalasta, joten koen olevani aika vahvasti pirkanmaalainen. Olen
41-vuotias. Perheeseeni kuuluu kaksi lasta, olen vuoroviikkoäiti.
MATTI PULKKINEN