Puutavarakauppa indikoi talouden tilaa: Syksy näyttää, aloittavatko ihmiset saunaremontit

Puuinfo Oy:n hallituksen varajäsen ja puutavarakauppias Tapio Outinen sanoo, että rakentaminen on säilynyt kohtuullisen hyvällä tasolla. Hänen mukaansa kuluttajat ovat hyvin perillä puutavaran hintamekanismista ja sen aiheuttamista heilahteluista. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Puuinfo Oy:n hallituksen varajäsen ja puutavarakauppias Tapio Outinen sanoo, että rakentaminen on säilynyt kohtuullisen hyvällä tasolla. Hänen mukaansa kuluttajat ovat hyvin perillä puutavaran hintamekanismista ja sen aiheuttamista heilahteluista. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Vajaat 30 vuotta puutavarakauppiaana toiminut Tapio Outinen odottaa sydänsyksyä. Syyskausi on perinteisesti aktiivista saunojen korjaamis- ja remontoimisaikaa. Se, miten ihmiset tarttuvat tällä kertaa saunojensa laittamiseen, on tärkeä indikaattori koko puutavarakaupalle.

Outinen on seurannut paitsi yrittäjänä ja kauppiaana myös Puuinfo Oy: hallituksen jäsenenä sekä nyt varajäsenenä, miten puutavarakauppa kulloinkin pyörii ja millaiset tuulet koko toimialalla puhaltavat. Pari viime vuotta ovat olleet kovinkin arvaamattomia ja turbulenssisia.

– Puutavarakauppa on keskeinen mittari, joka kertoo isossa kuvassa hyvin tarkasti siitä, miten koko talouden ja rakentamisen rattaat Suomessa pyörivät. Kaiken kaikkiaan puutavaramarkkinat elävät voimakkaasti. Juuri nyt suomalainen sahateollisuus on kertonut investoinneistaan, mikä luo vahvaa tulevaisuususkoa. Markkinoillamme on lisäksi hyvä tilanne puutavaran suhteen. Venäjältä peräisin oleva lehtikuusi on poikkeus; sen saanti on tyrehtynyt, Outinen kuvailee päivän tilannetta.

”Rakentaminen kohtuullisen hyvällä tasolla”

Suurta yleisöä kiinnostaa erityisesti se, minkälainen tämä vuosi tulee olemaan rakentamisen vinkkelistä.

– Rakentaminen on kohtuullisen hyvällä tasolla. Käännettä selkeästi huonompaan suuntaan ei ole tapahtunut, vaikka esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri näyttää heikkoja lukemia, Tapio Outinen kertoo.

– Kuluttajien luottamus on hiukan alamaissa, sillä maailmassa on epävarmuustekijöitä, kuten kaikki tiedämme.

Outisen mukaan tämä vuosi on huippu hyväksi muodostuneeseen viime vuoteen verrattuna kaupallisesti vähäisempi.

– Koronapandemian leimaava vuosi 2021 oli monella tavalla poikkeuksellinen. Puutavarakaupassa se näkyi historiallisen suurena kysyntänä ja menekkinä. Nyt mennään aika samoilla lukemilla, mihin puutavarakaupassa totuttiin vuosina 2018-2022.

”Kuluttaja tuntee hintamekanismin”

Tapio Outinen päättelee, että pirkanmaalaiset kuluttajat ovat hyvin tietoisia puutavaran hintojen liikehdinnästä. Puutavaran tarvitsijat ovat perillä siitä, mikä on päivän tai ajankohdan sopiva hinta.

Outinen näkee, että juuri tällä hetkellä puutavaran hinnat ovat rauhallisessa suvannossa. Hänen mielestään turbulenssiset hinnatkin ymmärrettiin.

– Luulisin, että kuluttajat ovat tavallaan jo tottuneet hintojen muutoksiin. Myös rakentamisen tuotteet, kuten monien muiden toimialojen tarjonta, ovat parina viime vuotena voimakkaasti kohonneet. Toki hintoja on kritisoitu ja hintamuutosten syitä on udeltu. Tällainen vuoropuhelu on varmasti monelle rakennusalan toimijalle tuttua asiaa. Mutta jos asiakas on päättänyt, että terassi, sauna tai muu rakennusprojekti tehdään, niin hän sen myös toteuttaa. Onhan jo pienikin remontti asumisviihtyvyyteen vaikuttava asia, ja se on vielä vaikuttavampi, jos homman tekee itse.

Outisella on iloista sanomaa kuluttajille kerrottavaksi.

– Kotimaisen puutavaran hinta on laskenut. Nyt ollaan siedettävällä tasolla, ja se on jopa näkynyt kaupassa. Normaalia rauhallisemman heinäkuun jälkeen kauppa on mukavasti piristynyt.

Kotimaista puutavaraa saa hyvin

Suomalaisten hyvässä muistissa on parin vuoden takainen kotimaisen puutavaran saannin äkillinen heikkeneminen. Vienti veti maamme sahojen tavarat Amerikkaan ja Eurooppaan.

Tapio Outinen kertoo, että nyt kotimaista puutavaraa saa yleisesti ottaen paremmin. Joitakin poikkeuksia on, ja ne koskevat poikkeuskokoja ja -laatuja.

– Puutavaran hinnat, esimerkiksi ulkoverhous ja rakennepuutavara, ovat laskeneet.

Outinen muistuttaa kolikon muista puolista. Toisenlainen tilanne on tietyissä ulkomailta tulevissa tuotteissa ja raaka-aineissa.

– Esimerkiksi saunapaneelit, laudepuut, listat sekä muut vastaavat jalosteet ovat haasteellisia. Varsinkin tervaleppä ja haapa sekä niistä lämpökäsiteltyinä tehdyt tuotteet ovat tosi tiukassa.

Outinen huomauttaa, että puutavarakauppiaan onkin oltava koko ajan valveilla ja seurattava tarkasti markkinatilanne ja tuotteiden saatavuutta. Onnistuimme hankkimaan jo keväällä mm. näitä tuotteita hyvin, kiitos hyville toimittajakumppaneille.

– Tervaleppä, osin myös haapa tulevat pääosin Valko-Venäjältä ja Venäjältä. On varma asia, ettei tilanne näiden puulajien saatavuuden suhteen parane pitkään aikaan. Minun puolestani ne saavatkin pitää puunsa.

Lehtikuusi on suomalaisten ehdoton suosikkituote. Outisen mukaan monet maamme puutavarakauppiaat jäivät nuolemaan näppejään lehtikuusen suhteen.

– Veikkaan, että lehtikuusikauppa käy kovasti ensi keväänä. Kenellä lehtikuusta on varastossaan, on onnen Pekka. Lehtikuusta ei todellakaan saada pitkään aikaan.

Outinen herättelee, että kallistuva energia lyö oman leimansa myös puutavarakauppaan.

– Ettei tämä yhtälö olisi liian helppo, on muistettava, että kallistuva energia alkaa vaikuttaa hintoihin. Välillä minusta tuntuu siltä kuin olisin nyrkkeilyottelussa jotakin vihreää Hulkkia vastaan. Täällä kentällä iskuja otetaan vastaan, niitä väistellään ja saadaan jopa omia iskuja perille. Jokainen ottelu kuitenkin vahvistaa.

”Suomalaisilla ei ole hätää”

Konkari puutavarakauppias Tapio Outinen kehottaa suomalaisia rauhallisuuteen puutavaran saannin suhteen.

– Toivoisin todella, että toimialan epävarmuustekijät olisivat maltillisia. Mutta eihän meillä suomalaisilla oikeastaan isoa hätää ole.

– Oikea hätä ja pelko on kuitenkin joka päivä mielessämme, sillä emme voi olla ajattelematta Ukrainan kansan tilannetta. Millainen vuosi 2023 on? On hyvin todennäköistä, että rakennettavat kuutiot vähenevät. Pienrakentaminen ottaa ehkä vähemmän iskuja vastaan, peruskorjaus jatkaa omaa uomaansa. Koteja, mökkejä ja pihoja kunnostetaan. Ihmiset puntaroivat kustannuksia. Mutta ei rakentaminen ja remontointi koskaan lopu. Niin kauan, kun asutaan, rakennetaan ja remontoidaan. Näillä näkymin puu- ja rakennustarvikkeiden hintataso on totuttua edullisempi ja saatavuus on ainakin kotimaisten tuottein osalta parempi.

MATTI PULKKINEN