Ei Puskiaisten moottoritietä -kansalaisryhmä järjestää mielenilmauksen: ”Puskiaisten oikaisu tuhoaisi laajan virkistysalueen” − Ratkaisuhetket 14.9. ELY-keskuksessa

Tuomas Taubert (vas.), Johanna Järvinen-Taubert ja Tero Taubert liikkuivat korona-aikaan luonnossa lähes päivittäin. Kuvaaja: Sanni Harmanen

 

Lempäälässä asuva Teemu Hiltunen osallistui Ei Puskiaisten moottoritietä -kansalaisryhmä koolle kutsumaan mielenilmaukseen 14. syyskuuta Tampereella Ely-keskuksen päätöksen aamuna. Puskiaisten oikaisua vastustava ja lähiluontoa puolustava kansalaisryhmä jakoi samalla tietoa hankkeesta, kyseisestä metsäalueesta ja arvokkaasta lähiluonnosta.

Ei Puskiaisten moottoritietä -kansalaisryhmän yhdyshenkilö Teemu Hiltunen kertoo mielenilmauksen sujuneen hyvin.

– Paikalla oli noin 15 henkilöä, jaettiin flyereitä ja annettiin haastatteluja, sanoo Hiltunen.

– Ely-keskuksen ripeästi tehty päätös jatkaa vaihtoehdon 1 eli oikaisuvaihtoehdon kanssa taitaa syödä kuntalaisaloitteeltani pohjaa pois. Ehkä ratapihan osalta keskustelua voisi vielä valtuustossa käydäkin, mutta onko se kuntalaisaloitteen vai valtuustoaloitteen pohjalta, niin sen aika näyttää.

 

Mielenilmaus katsottiin tarpeelliseksi, sillä uusi Puskiaisten moottoritieoikaisu Pirkkalan ja Lempäälän halki tuhoaisi Ei Puskiaisten moottoritietä -kansalaisryhmän mukaan yhtenäisen, rakentamattoman ja suositun virkistysalueen. Oikaisu olisi kohtalokas myös alueen luonnon monimuotoisuudelle ja uhkaa Suomen, Pirkanmaan ja alueen kuntien monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteiden toteutumista. Yli 5 600 vastustaa oikaisua kansalaisadressissa.

Uusi moottoritieoikaisu kulkisi Tampereen eteläpuolisen, yhtenäisen, rakentamattoman ja suositun virkistysalueen halki. Ely-keskus on asettunut kannattamaan oikaisua. Alueen kuntien kannat jakaantuvat: Lempäälä kannattaa oikaisua, Pirkkala on huolissaan oikaisun ympäristövaikutuksista ja kannattaa vanhan tielinjan parantamista.

Nykyisellään metsässä kulkevat kävely- pyöräily- ja hiihtoreitit Pirkkalasta Lempäälään asti. Alueella on mm. arvokas Pulkajärven Natura-alue, Suosittu Iso-Naistenjärven ja Pehkusuon retkeilyalue, Kurikkakallion luontopolku sekä Suomen 100 luontohelmen joukkoon valittu Taaporinvuori. Lempäälän puolella risteilee erittäin suosittu Birgitan polun retkeilyreitti. Lähiluonnon terveysvaikutukset ovat kansanterveydellisesti merkittävät ja monin tutkimuksin todettu. Moottoritieoikaisun myötä kaikki tämä menetettäisiin.

Sanna Marinin hallitusohjelman (2019) tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Lisäksi ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan uutta luonnon monimuotoisuusstrategiaa, jonka tavoitteena on pysäyttää monimuotoisuuden väheneminen ja kääntää kehitys elpymisuralle vuoteen 2030 mennessä. Myös Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto ovat luoneet luonnon monimuotoisuusohjelman, joka pyrkii torjumaan luonnon monimuotoisuuskatoa. LUMO-ohjelman sanotaan hyödyntävän olemassa olevaa tietoa ja asiantuntemusta. Samaan aikaan ELY-keskus sivuuttaa tiehankkeen YVA-selonteossa yhteysviranomaisen esittämät vakavat kysymykset ja huomautukset. Uusi moottoritieoikaisu uhkaa em. ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suojelun tavoitteita pirstomalla metsän ja sitomalla valtion rahaa uuteen tiehen vihreän siirtymän sijaan, muistuttaa Teemu Hiltunen Ei Puskiaisten moottoritietä -kansalaisryhmän yhteyshenkilö.

Lue myös:

Puskiaisten oikaisu toteutumassa. Valtatie 3:n suunnittelu jatkuu toteuttamalla uusi valtatielinjaus Lempäälän ja Pirkkalan välille − Seuraavaksi vuorossa on yleissuunnitelman laatiminen. Arviointimenettely toi esille keskeiset vaikutukset: Jatkosuunnitteluun vaihtoehto 1 ja 2-kehän eteläinen tielinjaus

 

Lue myös:

Kuntalaisaloite: Lempäälän on irtisanouduttava maakuntakaavan suurista väyläsuunnitelmista

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?