Miten sinä pärjäät sodasta kertovan uutisvirran kanssa?

Anne Sällylä.

Olen uutisfriikki. Haluan nähdä tv-uutiset ainakin kolme kertaa päivässä, ensimmäiset heti aamulla ja viimeiset iltamyöhällä. Luen päivän lehden, kuuntelen autossa radiouutiset ja skrollailen tietoa netistä. Ajankohtaiset uutisaiheet pyörivät myös keskusteluissani tapaamieni ihmisten kanssa. Tällä hetkellä päällimmäisenä puheenaiheena on ollut tietysti Ukrainan sota, jonka kauheudet ovat päätyneet uniinikin. Koska sodalle ei näy loppua lähitulevaisuudessa, näyttää painajaisillenikin tulevan vielä useita jatko-osia.

Uutiset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan herättävät itsessäni siis selvästi pelkoa ja ahdistusta. Totaalinen irtautuminen sotauutisista ei kuitenkaan ole mielekästä saatikka mahdollista. Freelancer-toimittajana minun on seurattava uutisvirtaa ja pysyttävä muuttuvien tilanteiden tasalla, vaikka jatkuva tietotulva voi myös ahdistaa kaltaistani herkkää tyyppiä.

 

Inhimillinen kriisi koskettaa oletettavasti meistä jokaista tavalla tai toisella. Traaginen sota on rantautunut uutisten kautta jokaisen olohuoneisiin. Pitkittynyt sota kirpaisee konkreettisesti niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, sillä sähkön, bensan ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet ja niiden saatavuudesta on tullut epävarmempaa. Aineelliset haitat ovat kuitenkin vielä pientä verrattuna siihen, mitä Ukrainassa koetaan. Lukemattomia henkiä on menetetty, kaupunkeja pommitettu maan tasalle ja sodan jalkoihin jääneillä ihmisillä on puutetta elämän perusedellytyksistä aina puhtaasta vedestä lääkkeisiin.

Muistutuksia sotatilanteesta siis riittää niin lähellä kuin kaukanakin. Itse pohdin usein, miten voisin pysyä tilanteista tietoisena, mutta kuitenkin vähentää sotapainajaisiani. Olen miettinyt rajoittavani uutisten katsomista kohdistetusti muutamaan kertaan päivässä. Koitan ylläpitää tasapainoa sotauutisten ja oman elämäni askareiden välillä huolehtimalla hyvän arjen peruselementeistä: levosta, säännöllisestä unirytmistä, ruokailusta ja liikunnasta. Nettiuutisten selailu varsinkin ennen nukkumaanmenoa on myrkkyä levollisille unille. Pienillä strategisilla uutistauoilla ja niiden aikatauluttamisella voi jo lieventää akuuteinta ahdistusta.

 

On myös hyvä pitää mielessä, että hyviäkin asioita tapahtuu. Suomessa on toistaiseksi rauhallista ja luotan päättäjiimme, jotka luovivat eteenpäin vaikeiden kansainvälisten kriisien keskellä.

Elämää pitää kaikesta huolimatta katsoa myös tulevaisuuteen, ja joskus on tärkeintä rauhoittua keskittymään hetkeen. Lämmin ja aurinkoinen syksy on hellinyt meitä suomalaisia, ja ruskaisessa luonnossa liikkuminen tuulettaa ajatuksia tehokkaasti, stressiä vähentäen – oli sitten kyse maailmanrauhasta tai arjen kiemuroista.

 

Anne Sällylä

Lue myös:

Liikunnan aloittaminen helppoa, jatkaminen haastavaa?