Aluevaltuutettu alkutaipaleella

Aluevaltuuston vaalit toimitettiin kuluvan vuoden tammikuussa. Pirkanmaalla valituksi tuli 79 henkilöä; Tampereelta 40, Lempäälästä neljä (Niemi, Petäkoski-Hult, Träskbäck ja Wesslin) ja allekirjoittanut Vesilahdesta. Ensimmäisen aluevaltuuston kokouksen istuimme 8. maaliskuuta 2022. Siitä se aluevaltuutetun taival pyörähti liikkeelle.

Seitsemän aluevaltuuston kokouksen, valtuustoseminaarien, puolueen ryhmäkokousten ja vajaan kymmenen tarkastuslautakunnan kokouksen jälkeen uskaltaudun rivivaltuutetun näkökulmasta subjektiivisesti pohtimaan millaiselta hyvinvointialueen päätöksenteko ja toimintaympäristö vaikuttavat.

Kun aluevaalit oli toimitettu, mietin kuinka useissa tehtävissä mukana olevat, kuten kahdeksan kansanedustajaa, neljä pormestaria/ apulaispormestaria ja kunnanvaltuustojen- ja hallitusten puheenjohtajisto ehtivät paneutua uuteen luottamustehtäväänsä. Mielestäni yllättävän hyvin ovat ehtineet ja tuoneet ainakin omassa valtuustoryhmässä painoarvoa, näkemystä ja kokemusta.

Olen puoluepolitiikassa kokematon jos kohta politiikkaa olen työni kautta vuosikymmeniä läheltä seurannut. En ole havainnut pelin- ja lehmänkauppapolitiikkaa vaan normaalia kunnalliselämästäkin tuttua ”asioista ollaan eri mieltä”- mentaliteettia. Myös viranhaltijavalinnat tehtiin muilla kuin puoluepoliittisilla perusteilla, ainakin näin aluevaltuuston valitsemien johtavien viranhaltijoiden osalta. Tämä on ollut positiivinen yllätys. Toki aluevaltuuston kokousta seuratessa voi tulla toisenlaisiin aatoksiin. Osalla valtuutetuista on värittyneitä pitkiä puheenvuoroja, jotka usein toistavat jo toisen puhumaa. No tämä on demokratiaa ja samalla näkösällä olemista. Jos nyt on ollut puoluepoliittisesti rauhallista, voi tilanne muuttua, kun vaikeimmat päätökset tulevat eteen talousarvioineen ja palvelurakenteineen.

Monilla tahoilla yksityisistä kansalaisista johtaviin päättäjiin on epäusko hyvinvointialueiden onnistumiseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yhdenvertaiseen järjestämiseen. Isoja haasteita on toki runsaasti, etenkin niukan rahoitusraamin takia. Kansalaisten pelot ovat ymmärrettäviä ja aiheellisia. Mutta se harmittaa, että monet ”ns. kaikki tietävät vaikuttajat” upottavat uudistuksen ennen kuin 1.1.2023 on edes päästy liikkeelle. Antakaa alueille valmistelurauha ja aito mahdollisuus yrittää. Ja Pirkanmaallahan aitoa yritystä ja täydellä teholla tekemistä pirkanmaalaisten parhaaksi löytyy. Sen olen läheltä saanut todeta. Tämähän ei tarkoita etteikö kritiikkiä pidä esittää, päinvastoin, mutta tuomiopäivän julistajat jättävät usein näkyvällä vouhotuksellaan asiallisen kritiikin ja positiiviset asiat katveeseen.

Olen Vesilahdesta ainoa edustaja aluevaltuustossa. Se lienee syy, että minulle on tullut yllättävän paljon kutsuja yhdistyksien ja muiden tahojen tilaisuuksiin kertomaan hyvinvointialueesta. Kiitos kutsuista. Monta tilaisuutta on jo takana ja muutama jo sovittuna edessä.

Tuossa on pieni ripaus aluevaltuutetun alkutuntemuksia. Lisäksi minulla on ollut opettelemista luottamushenkilö- ja rivivaltuutetun rooliin johtavana viranhaltijaesittelijänä toimimisen jälkeen. Oletan, että tässä olen onnistunut.

 

Erkki Paloniemi