Evakkopuiston Sakkolan porsas ristittiin Simoksi – Hyvä lastenlaulu synnyttää ylisukupolvisia muistoja

Evakkopuiston porsaspatsas nimettiin Simoksi. Idean isä oli Kannaksen pojat -orkesterin Juha Repo. Kuva: Seppo Kummala

Lempäälän Evakkopuiston muistomerkki, Sakkolan porsaspatsas paljastettiin lokakuussa 2014. Rotupossu jäi tuolloin nimeämättä, mutta nyt asia on vihdoin korjattu. Erinäisten sattumusten kautta porsaspatsas pääsee viettämään ensimmäistä nimipäiväänsä perjantaina, sillä sen nimeksi päätettiin Simo.

– Sehän on hyvä nimi porsaalle, Sakkolasta Lempäälään evakkoon tulleiden joukossakin oli Simo-nimisiä hahmoja, pohtii Evakkopuistoa ja patsasta aktiivisesti aikanaan puuhannut Hannu Turkkinen kuultuaan ideasta Kannaksen pojat -soittoryhmän vetäjältä, Juha Repolta.

Siis mitä. Nyt täytyy kelata hieman taaksepäin.

Kannaksen pojat on ammattimuusikoista koostuva orkesteri, joka esittää perinteisiä lauluja painottuen evakkoaikojen ikivihreisiin sävelmiin. Vaikka orkesterissa on vain kolme muusikkoa, taittuu heiltä laulun lisäksi musisointi peräti 13 eri instrumentilla. Ryhmä on esiintynyt useissa veteraanijuhlissa ja perinnelaulukonserteissa, muun muassa Viipurin linnassa. Heidän tuorein aluevalloituksensa lähti ideasta esittää vanhoja lastenlauluja ikäihmisille.

– Kun olemme esittäneet konserteissa vanhoja lastenlauluja, yleisö on reagoinut niihin voimakkaasti. Laulut herättävät lapsuuden onnellisia muistoja vuosikymmenten takaa. Monet vanhoista lastenlauluista ovat nykyisin ikivihreitä, jotka tunnistetaan sukupolvesta toiseen.

Hannu Turkkinen ja Juha Repo löivät karjalaistervehdystä kyynärpäillä Simo-possun nimen vahvistukseksi. Kuva: Seppo Kummala

Juha Repon, Tuiki Järvensivun ja Johanna Lantton muodostama trio kokosi kokonaisen ohjelmiston noista aikaa kestäneistä lastenlauluista. Esitys tilattiin Kangasala-taloon ensi kevään äitienpäiväjuhlaan. Lempäälässä tuo konsertti saa ensiesityksensä lauantaina 29. lokakuuta, kun ryhmä saapuu sotilas- ja lottapuvuissaan Manttaalitalolle. Entinen suojeluskunnan talo sopii konsertin teemaan varsin mainiosti.

Vaikka konsertin nimi on Vanhoja lastenlauluja ikäihmisille, Juha Repo sanoo tapahtuman olevan avoin kaikenikäisille. Luvassa on tuttuja sävelmiä Kipparikvartetilta ja monilta muilta.

Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Lempäälässäkin asuneen M.A. Nummisen tunnetuksi tekemä Minä soitan harmonikkaa. Alkuperäinen teos on venäläisen Vladimir Shainskin sävellys ja syntymäpäivälaulu suositun lastensarjan krokotiili Genalle. Hyvissä lastenlauluissa onkin usein mieleenpainuva eläinhahmo. Sellainen on myös Kipparikvartetin esittämässä Putte possun nimipäivä -kappaleessa, joka kuullaan myös konsertissa. Kappaleesta sai alkunsa myös idea Sakkolan porsaspatsaan nimeämisestä.

– Laulussa kerrotaan, kuinka Putte possun nimipäivää vietettiin eilen. Koska konsertoimme Lempäälässä lauantaina, huomasimme että konserttia edeltävä päivä on Simon päivä. Lempäälään asutettujen sakkolalaisten vaakunassakin on kaksi porsashahmoa, Juha Repo nauraa tahattomia yhteensattumia.

Hannu Turkkinen myhäilee tyytyväisenä nimi-ideaa Evakkopuiston patsaan luona. Hänen ajatuksensa ehtivät jo pidemmälle katseen osuessa hiljattain puistoon valmistuneeseen kyykkäkenttään.

– Näinköhän tuolla kentällä jo ensi kesänä kisattaisiin Simon kyykät, Turkkinen miettii.

– Hyvä nimi se on.

Se on nyt sitten Simo. Kuva: Seppo Kummala