Pääkirjoitus: Avioliittokysymys jakaa seurakuntavaaliehdokkaita

Kuva: Seppo Kummala

Seurakuntavaaleissa kilvoitellaan parhaillaan seurakuntien luottamushenkilöpaikoista. Ehdokkaiden välisistä eroista on vaikeaa tehdä selkoa. Suomen evankelis-luterilaisen Kirkkopalveluiden tuottama vaalikone auttaa pureutumaan niin ehdokkaiden kuin ryhmien näkemyksiin ja arvoihin. Syventyminen auttaa löytämään eroja ehdokkaiden kannoista.

Selkeimmin ehdokasjoukkoa jakaa kysymys tasa-arvoisesta avioliittolaista ja kirkon käsityksestä avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä. Näkemyserot ovat jyrkkiä.

Kysymys jakaa myös ryhmiä. Lempäälässä ääripäät ovat Kristilliset perusarvot ja Demarien ja vasemmistoliiton -ehdokaslistat. Jokainen ensimmäisenä mainitun ryhmän vaalikoneeseen vastanneista vastusti ajatusta, että kirkko vihkisi myös samaa sukupuolta olevia aviopareja. Toisen ääripään ryhmässä kaikki vastanneet kannattivat vihkimistä. Muissa valitsijaryhmissä suhtautuminen jakaantui laajemmalle.

Vesilahden seurakunnan vaalikoneeseen vastanneiden suhtautuminen samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen jakoi niin ikään äänet. Molemmissa ehdokaslistoissa mielipiteet jakaantuivat ääripäihin ja niiden välille.

Kantojen tulkinta vaatii syventymistä. On muistettava, että ryhmien vastaukset eivät ole yhtenäisiä, vaan ne vaihtelevat yksilöittäin. Vaalikoneeseen eivät myöskään ole vastanneet kaikki ehdokkaat, mikä voi vaikuttaa kokonaisuuteen. On toki syytä kysyä, miksi ehdokas jättäisi vastaamatta vaalikoneeseen, jos todella haluaa päästä vaikuttamaan.

Seurakuntavaalit näyttävät helposti laimeilta, etenkin kun katsoo äänestysprosentteja. Pienellä selvitystyöllä pinnan alla löytyy seurakuntatyöhön vaikuttavia eroja. Jos vaalit eivät tunnu seurakuntalaisista tärkeiltä, on hyvä pohtia, kuinka tärkeinä omia arvojaan pitää. Näissä vaaleissa linjataan seurakunnan arvoja.