Kuuleeko kukaan acutalaisia

Olin viime viikolla itse yön Acutassa ja aluevaltuutettuna en voi kuin kauhistella tilannetta mikä on acutalaisilla työntekijöillä. Uudessa aluevaltuuston periaatekirjassa on yhtenä maininta ”Pidämme huolta henkilökunnan työssä jaksamisesta ja työhyvinvoinnista.”

Yön hetkinä, kun odottelin antibiootin tippumista kanyylistä suoneen, kuuntelin ensinnäkin kaikkien muiden vaivat ja suunnitelmat. Toki ilman nimiä ja kasvoja. Kuulin ikävä kyllä myös tilanteen, että Pirkanmaalla ei ole yhtään jatkohoitopaikkaa yhdessäkään sairaalassa, joten siellä oltiin jäykällä lavitsalla. Mietin tilannetta, että mitähän tulee 1. tammikuuta 2023, kun tilanne jo nyt on näin tukala, että ihmisiä on käytävillä ylipaikoilla ja eteinen pullistelee väkeä tunnista toiseen.

Jossain kohtaa aamuyöstä tuli joku hoitaja vaihtamaan antibioottipulloa. Kysyin häneltä, että onko nyt jokin erityinen ruuhka-aika kun on näin paljon väkeä. Muille potilaille kuulin puhuttavan, että siirretään kun vaan jossain potilaspaikka vapautuu.

En tiedä oliko oman mielenrauhan kannalta hyvä vai huono kysymys, mutta tilanne on jo nyt todella huono ainakin Acutassa. Siellä on jatkuvasti potilaita ylipaikoilla ja henkilökunnalla jatkuva
alimiehitys. Seuraavassa muutamia minulle tulleita tositilanne kertomuksia.

Kaikki ylipaikat täynnä ja aulassa kolme hakematta. Hoitoryhmässä on normaalisti viisi hoitajaa, nyt vain kolme ja yksi sairastui kesken vuoron, joten nyt enää kaksi hoitajaa, joista toinen uusi ja ei lääkelupia. Ambulansseilla tuli kuusi potilasta yhteen menoon, joten aulasta ei voitu ottaa ketään pitkään aikaan selvityksiin. Ilmoitettu potilasturvallisuuden vaarantumisesta osastonhoitajalle ja ylihoitajalle.

Yhden hoitajan vastuulla useamman tunnin ajan 21 potilasta, mitä pidettiin huonona kun oli ilmoitettu potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Tilaratkaisujen vuoksi potilaita oli taas altistettu koronalle. Henkilökunnan määrä on liian pieni. AVI on kiinnostunut asiasta.

Yöksi jääviä potilaita on paljon, kun ei ole jatkohoitopaikkoja. Aamulääkkeet jää jakamatta. Vajaalla miehityksellä mennään usein.

Keväällä aamuvuoron miehitystä vielä laskettiin ja siitä vain ilmoitettiin. Tänä vuonna 40 hoitajaa on jättänyt työpaikkansa. Ihmiset ovat väsyneitä. Työkuorman alle uupuu johtuen alimiehityksestä.

Aiemmin tutkimuksia jatkettiin osastoilla, mutta nyt kuormitetaan ensiapua. Potilaiden läpimenoajat ovat hyvin pitkiä, kun jatkohoitopaikkoja ei ole. Useampi sairaankuljetuksen yksikkö jumissa, kun eivät voi potilastaan luovuttaa. Iäkäs potilas oli odottanut ensiavussa siirtoa viisi vuorokautta, kun ei ole jatkohoitopaikkaa.

Karua todellisuutta. Miten tästä eteenpäin, jos oletetaan, että terveyskeskussairaaloiden määrä todennäköisesti vähenee kolmen vuoden jälkeen ja potilaita ohjataan lisääntyvästi Acutaan?

Tämä tilanne Pirkanmaalla, mutta en voi olla lausumatta huoltani myös uudesta ja upeasta HUS:in lastensairaalan tilanteesta. Paikka minne pieni ihminen lähetetään saamaan huippuhoitoa vakavassa tilanteessa. Tehohoitopaikkoja siellä on 18, joista voidaan toiminnassa pitää noin kuusi ja varmaan jo tiedätte miksi. Ei ole hoitajia.

Vuosittain lastensairaalassa tehdään noin 8 000 tuhatta vaativaa, esimerkiksi sydänoperaatioita. Potilaat tulevat sovitusti usein koko perhe ympäri Suomea, on vaan todella karua kun tänäkin vuonna on jouduttu viime hetkellä noin 400 kertaa siirtämään leikkausta ja lähettämään potilas takaisin kotiin.

Toivon todella että alussa kertomani henkilökunnasta huolehtiminen toteutuu, sillä muuten on edessä vaikeat ajat saada alalle työntekijöitä.

Veijo Niemi (ps.)
kansanedustaja, aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu