Perinteiset joululaulut pitävät pintansa vuodesta toiseen – radiokuuntelijat alkavat toivoa joululauluja soittoon marraskuun loppupuolella

Perinteiset joululaulut pysyvät suosittuina joulusta toiseen. Tämä on huomattu myös SUN Radiossa, jonka juontajat alkavat vastaanottaa kuuntelijoiden joululaulutoiveita yleensä marraskuun loppupuolella.

– Perinteisesti rakkaimmat joululaulut – esimerkiksi Sydämeeni joulun teen, Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Avaruus – ovat ne toivotuimmat joululaulut. Myös Jarkko Aholan tulkintoja perinteisistä joululauluista toivotaan paljon. SUN Radion toivekonserteissa joululauluja toivotaan tosin laidasta laitaan, ja sieltä esiin nousee esimerkiksi Jope Ruonansuun Kuusivarkaisiin, SUN Radion juontaja Kaisu Lämsä kertoo.

SUN Radiossa on jo vuosikymmenien ajan ollut perinteenä, että joululaulut alkavat soida vasta itsenäisyyspäivän jälkeen.

– Tätä perinnettä kunnioitamme tänäkin vuonna, ja ensimmäisen kerran joululaulut siis kajahtavat radioaalloille keskiviikkona 7. joulukuuta, Lämsä sanoo.

Vaikka joululaulujen valikoima elää vuodesta toiseen melko vähän, myös uusia joululauluja mahtuu joukkoon. Lämsä kertoo, että SUN Radiossa soittolistoille lisätään uusia joululauluja, myös vähemmän tunnettuja, joka vuosi.

– Nostamme soittoon joululauluja, jotka ovat toimituksen mielestä hyviä iskelmä- ja pop-genreen sopivia kappaleita, Lämsä avaa valintoja.

Kuuntelijoilta tulee palautetta joululauluvalinnoista jonkin verran, mutta ei mahdottomia määriä. Viime vuosina kuuntelijat ovat toivoneet joululauluja soitettavaksi enemmänkin kuin niitä on soitettu. Perusteluna on usein ollut, että muita lauluja voi kuulla ympäri vuoden ja joululauluja vain pienen hetken.

– Me soitamme joululauluja koko ajan enemmän, mitä lähemmäksi joulua mennään. Perinteisesti jouluaatto, joulupäivä ja osittain myös tapaninpäivä on menty puhtaasti joulumusiikilla. Tänä vuonna vastaamme viime vuoden palautteeseen ja soitamme koko jouluviikon ajan suorien lähetysten yhteydessä pelkästään joulumusiikkia, Lämsä kertoo.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat ja SUN Radio ovat osa Pirmedioita.

 

 

Happy Xmas ja Last Christmas ovat soitetuimpien joululaulujen vakiokamaa, Katri Helenan Joulumaa oli soitetuin kotimainen

”Joulupukki matkaan jo käy…”

Tekijänoikeusjärjestö Gramex selvittää perinteisesti aina joulun alla, mitkä joululaulut soivat edellisjouluna eniten yksityisissä radioissa. Lista vuoden 2021 soitetuimmista joululauluista julkaistaan joulukuun puolessa välissä, eli tuoreimmat saatavissa olevat tiedot ovat toistaiseksi vuodelta 2020. Listalla näkyy varsin tuttuja kappaleita.

Yykkösenä yli kymmenen vuotta ollut Whamin Last Christmas joutui vuonna 2020 luovuttamaan paikkansa John Lennonin ja Yoko Onon 1970-luvun alun rauhanlaululle Happy Xmas (War Is Over). Kolmanneksi soitetuin oli Band Aidin kappale Do They Know It’s Christmas?

Kärkisijat menivät siis ulkomaisille kappaleille, mutta kymmenen kärkeen mahtui kuitenkin neljä kotimaista. Vuoden 2020 soitetuin kotimainen joululaulu oli Katri Helenan Joulumaa, joka ylsi listalla sijalle viisi.

 

Yksityisten radioiden soitetuimmat joululaulut 2020, tekijänoikeusjärjestö Gramex:

 1. John Lennon & Yoko Ono – Happy Xmas (War Is Over)
 2. Wham! – Last Christmas
 3. Band Aid – Do They Know It’s Christmas?
 4. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You
 5. Katri Helena – Joulumaa
 6. Leevi & The Leavings – Jossain on kai vielä joulu
 7. Chris Rea – Driving Home For Christmas
 8. Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen
 9. Haloo Helsinki! – Joulun kanssas jaan
 10. José Feliciano – Feliz Navidad
 11. Suvi Teräsniska – Hei mummo
 12. Samuli Edelmann – Avaruus (Walking In The Air)
 13. Queen – Thank God It’s Christmas
 14. Shakin’ Stevens – Merry Christmas Everyone
 15. Lauri Tähkä – Joulu tuo luoksein rakkaat
 16. Triad – Tänd Ett Ljus
 17. Bing Crosby – White Christmas
 18. Britney Spears – My Only Wish (This Year)
 19. Michael Bublé – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
 20. Juice Leskinen – Sika