Valtion on vastattava kansalaisten hätään

Energian hinnat ovat nousseet voimakkaasti tämän vuoden aikana, ja kriisi näkyy laajasti myös tavaroiden ja palveluiden hintojen nousuna. Moni yritys sekä yksityishenkilö on jo nyt suurissa ongelmissa, vaikka talvi on vasta aluillaan. Hallituksen aikaisemmat toimet ja tämänhetkinen toimettomuus vaikuttavat osaltaan kiristyneeseen tilanteeseen.

Nyt onkin pikaisesti otettava uuteen tarkasteluun mm. lämmityspolttoaineiden verot, teollisuuden päästökauppakompensaatio, turpeen energiakäyttö, sähkön siirtohinnat, sähköyhtiöiden ja voittomarginaalit.  Kohteita, joihin voidaan tarvittavia toimenpiteitä osoittaa tilanteen helpottamiseksi, on paljon, jos vain halua näihin toimenpiteisiin riittää.

Miten tästä selvitään, kun kuitenkin kriisin talouskasvua heikentävät vaikutukset ovat vielä pääosin edessäpäin?

Inflaation äkillinen nousu on tullut monelle yllätyksenä ja siihen varautumattomat ihmiset ovat nyt todella pulassa. Nykyisen nopean inflaation välittyminen palkkoihin pitäisi pikaisesti huomioida. Samalla palkalla ja nopeasti nousseilla elinkustannuksilla ollaan yhtälössä, jossa selviäminen on monelle vaikeaa, ellei mahdotonta.

Inflaation kiihtymisen takia valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjalainojen korot ovat nousseet, myös pankkien myöntämien lainojen korot ovat alkaneet nousta. Nyt pitäisi toimia ripeästi ja kansalaisten hätään on valtion puolelta vastattava. Samalla kuitenkin julkinen velkaantuneisuus on pidettävä kestävällä tasolla, muuten meille niin rakas Suomi vajoaa syvemmälle suohon.

 

Jani Saikkonen

eduskuntavaaliehdokas

Perussuomalaiset