40 vuotta vuokrapukkina toiminut kertoo, mikä saa yhä jatkamaan Pukkina – ”Muori liittyi mukaan siinä vaiheessa, kun Pukki löysi Muorin”

Pukin ja Muorin työtahti on aattoiltana tiivis. Kun paikka vaihtuu usein, tulee kadulla helposti vastaan muita saman työn tekijöitä. Osa on liikkeellä autolla, toiset jalat, muutamat polkupyörällä ja aina joskus joku mopollakin, Pukki kertoo. Kuva Jarno Keskinen.

Tässä jutussa esiintyvä vuokrapukki aloitti toimessaan 40 vuotta sitten. Silloin Pukilla oli ikää vasta 14 vuotta, mutta perinne velvoitti.

– Edustamallani joulupukkipalvelulla oli silloin ikää jo vuosikymmeniä. Minulta sitten kysyttiin, että lähtisitkö. Siitä se alkoi, mutta työssä löysin kutsumuksen, joka on antanut paljon sisältöä omiinkin jouluihini, Pukki kertoo.

Pukin jouluaatto on jatkunut varsin samanlaisena viimeiset 40 vuotta. Pukki katsoo joulurauhanjulistuksen kotonaan ja alkaa sitten valmistautua rooliin. Vuosikymmenien kokemus näkyy siinä, miten yksinkertaista tämä valmistautuminen on.

– Puvun pukemiseen menee kymmenkunta minuuttia. Kun se on tehty, on jo oikeastaan roolissa. Mitään rituaalia minulla ei siihen ole, Pukki kertoo.

Pukki kiertää Muorin kanssa

Muutama asia on sentään muuttunut. Ensinnäkin Pukki kiertää nykyään suuren osan perheistä yhdessä Muorin kanssa.

– Muori liittyi mukaan siinä vaiheessa, kun Pukki löysi Muorin, Pukki kertoo.

Aivan kaikissa perheissä Muori ei vieraile. Syynä on se, että parta kuuluu vain Pukin kostyymiin.

– Muorina olen huomattavasti tunnistettavampi kuin Pukki, jolta vain silmät vilkkuu asusteiden takaa. Jos perhe on sen verran tutumpi, että lapset tunnistaisivat minut, Pukki menee yksin, Muori selventää.

Toinen muuttunut asia on Pukin ja Muorin oma perhe. Kun lapset tulivat, Pukin työpäivä lyheni.

– Nykyään lopettelen jo kuuden aikaan. Siinä ehtii silti kiertää 10–15 perhettä. Aikataulu on sellainen, että perheessä ollaan vartti, viisi minuuttia menee siirtymiseen. Paikasta toiseen siirtyessä tulee useinkin muita partamiehiä vastaan. Ollaan käsi pystyssä kuin karavaanarit, silloin kun toisia joulupukkeja kohdataan, Pukki kertoo.

Se, onko 15 minuuttia lyhyt vai pitkä aika lasten kohtaamiseen, riippuu Pukin mukaan perheestä.

– Joskus aika rientää ja samassa paikassa menisi helposti puoli tuntiakin. Joskus taas 10 minuuttiakin on hyvin pitkä aika, jos lapset ovat kovin ujoja ja vanhempi väki ei osallistu shown pyörittämiseen mitenkään.

Pukin ja Muorin vierailun käsikirjoitus ei ole aina samanlainen. Joissain perheissä Pukki ja Muori laulavat lasten kanssa, joissain lapset laulavat Pukille ja Muorille.

– Kysellään kuulumisia, Pukki kysyy ovatko lapset kirjoittaneet hänelle ja mitä lahjatoiveita oli. Siihen ei enää juuri missään kiinnitetä huomiota, ovatko lapset olleet kilttejä. Joiltain perheiltä saadaan jopa etukäteen briiffaus lapsista, Pukki kertoo.

Pukin ja Muorin vinkit vanhemmille

Pukilla ja Muorilla on pari vinkkiä vanhemmille, jotka tilaavat joulupukin kotiin. Ensimmäinen asia on laittaa televisio pois päältä, kun joulupukki saapuu.

– Keskitytään joulupukin vierailuun, se on lapsille se mitä on koko joulun alusaika odotettu. Toinen asia on se, että vanhempien pitää tosiaan vähän osallistua. Toiset lapset ovat niin ujoja, että voi iskeä ujous, kun pukki oikeasti tulee. Silloin kaivataan äidin tai isän apua.

40 vuoden uraan uskoisi mahtuvan monenlaisia kommelluksia. Pukin ja Muorin hurjimmat kokemukset liittyvät säähän. Välillä kelit ovat olleet sellaisia, ettei ole meinannut pysyä tiellä, välillä on lunta tullut reippaasti. Joskus auton lasit ovat jäätyneet umpeen vartissa.

– 40 vuoden katkeamaton ura oli lähellä katketa, kun vatsatautiepidemia levisi ja minäkin sairastuin. Sitten löytyi pari-kolme joulupukin tilannutta perhettä, joissa oli sama tauti. Toipilaana menin niihin. Se oli varmaankin merkittävä juttu näiden perheiden lapsille, Pukki muistelee.

Pukki tietää toisen joulupukin, jonka parta on syttynyt tuleen. Niinpä Pukki itse osaa olla parran ja peruukin kanssa varovainen.

Joulun ilo ajaa liikkeelle

Pukki ei näe tehtäväänsä työnä vaan iloa tuottavana asiana. Se on se motivaattori, joka saa hänet jatkamaan vielä tulevinakin jouluina.

– Ilo, perheet ja lapset. Ne tuottavat minulle iloa. Jos omaksi elannoksi tätä tekisin, ei välttämättä enää jaksaisi kiertää, Pukki arvelee.

Pukin ja Muorin työ on väkisinkin muodostunut myös merkittäväksi osaksi heidän omaa jouluaan. Työ ei olisi ollut mahdollista ilman Muorin siskoa, Muori kiittää.

– Poikamme ovat olleet siellä aattopäivän, jos olen ollut kierroksella mukana. Kun pojat olivat alle kymmenvuotiaita, olin kyllä kotona. Jossain vaiheessa iltaa tullaan kotiin ja vietetään aattoiltaa. Joulupäivänä mennään heti aamusta saunaan ja sitten vietetään pyjamapäivää, rauhoittumisen päivää, Muori kertoo.