Joulu on tv-katsojan juhla-aikaa

Monen jouluun kuuluvat perinnettä ylläpitävät tv-ohjelmat. Joulumieltä nostattavat Lumiukko ja Samu Sirkan joulutervehdys nähdään kanavilla tänäkin vuonna. Myös uutuuksia on luvassa.
Monet meistä virittäytyvät joulutunnelmaan tuttujen tv-ohjelmien ääressä. (Kuva: Unsplash)

– Jouluaatosta loppiaiseen ulottuva aika, juhlakausi, on Ylelle ollut vuosikymmenien ajan erityisen tärkeä ajanjakso. Yle haluaa tuoda joulun ja juhlan jokaiseen kotiin, myös heille, jotka viettävät joulua yksin televisio, radio ja Yle Areena seuranaan. Ja ehkä yllättävää kyllä, jouluna televisiota katsotaankin erittäin paljon, joten on aina mieluisa tehtävä rakentaa juhlakauden ohjelmistoja, kertoo Ylen Luovien sisältöjen ja median suunnittelupäällikkö Ari Savinen.

Savinen sanoo, että suomalaiset arvostavat joulun traditioita ja perinteisiä tv-ohjelmia. Esimerkiksi Joulurauhan julistus kerää vuodesta toiseen yli miljoona suomalaista ruutujen ääreen.

Joulumusiikki ja lastenohjelmat ovat Ylellä joulunajan keskeisimpiä ohjelmistoja. Yle Teema puolestaan näyttää tänä vuonna erityisesti klassikkoelokuvia esimerkiksi Chaplinilta, Spielbergiltä ja westernejä.

Uutenavuotena on tarjolla kotimaista draamaa, elokuvia, kulttuuria, dokumentteja ja henkilökuvia.

MTV3:n Sisältöstrategi Sanna Tilli kertoo, että MTV:llä halutaan keskittyä perheiden yhteiseen aikaan tv:n ääressä. Niinpä joulunpyhinä on tarjolla sarjoja, draamaa, elokuvia ja luonto-ohjelmia. Koska joulu osuu tänä vuonna viikonlopulle, kanavalla esitetään jouluohjelmien lisäksi perusohjelmistoa kuten Emmerdale ja Kauniit ja Rohkeat. Uusintana nähdään Joulu mielelle -konsertti.

– Avalla aloitettiin viime vuonna romanttisten jouluelokuvien esittäminen ja niitä on runsaasti joka päivä. Subin erikoisuus on The Joulukalenteri -niminen klassikko, jota on myös toivottu, Tilli kertoo.

Tapaninpäivänä hellitään urheilun ystäviä jääkiekon SM-liigan ottelulla.

MTV3:lla on tarjolla juhlakauden teemana uusintadokumentteja englannin kuninkaallisista sekä heidän jouluperinteistään.

Uutiset kuuluvat myös jouluun, vaikka kymppiuutiset ovatkin jouluaattona ja joulupäivänä tauolla.

– Seitsemän uutiset tulevat läpin vuoden, aina. Sen mukaan voi katsoa ajanlaskua, Tilli naurahtaa.

Joulun klassikot

Molemmat kanavat pitävät juhlakautena kiinni perinteistä.

– Maikkarin ohjelmisto ei hirveästi ole muuttunut vuosien saatossa. Perhe-elokuvia ja kotimaisia elokuvia tulee enemmän, toteaa Tilli.

Savisen mukaan Ylellä klassikoiksi ovat muodostuneet Kuusijuhla ja suorana esitettävät suomalaisia yhdistävät tapahtumat kuten Joulurauhan julistus ja Vuosi vaihtuu Senaatintorilla sekä lastenohjelmat Joulukalenteri, Joulupukin Kuuma linja ja Lumiukko. Uudenvuoden pitkä perinne on suora Uudenvuoden päivän konsertti Wienistä.

Maikkarilla puolestaan Samu Sirkan joulutervehdys on avannut joulun jo yli 20 vuotta. Myös Agatha Christien kirjoihin perustuvia jännitysdraamoja on esitetty useana vuonna.

Uutuuksiakin on luvassa. Ylen kanavilla juhlitaan Kauneimmat joululaulut -konsertin 50-vuotisjuhlaa.

– Toinen juhlakauden musiikkiherkku on Elämäni biisin uudenvuodenaaton spesiaali. Lapsille on uutuuksina Joulun tähtitarinat ja Lahjat esiin! -minisarja sekä koko perheen jääbaletti Lumikuningatar, Savinen kertoo.

MTV3:n ja Katsomon joulunajan uutuuksiin lukeutuvat Veitola doc, Agatha Christien Askel tyhjyyteen, Sininen planeetta II sekä elokuvien ensiesityksiä.

Vähän toiveita

Ohjelmatoiveita tulee katsojilta vähän. Savisen mukaan niitä saattaa tulla lähellä joulua, jolloin ohjelmistosuunnitelmat on jo lyöty lukkoon.

Monet perheet viettävät jouluna yhteistä aikaa tv:n ääressä. (Kuva: Unsplash)

Vain Yle Areenasta on katsottavissa sekä Elävän Arkiston järjestämän joulukalenteriäänestyksen voittaja että Joulupukki ja noitarumpu -animaatio. Savisen mukaan valtaosa Ylen tarjonnasta esitetään aina myös tv:ssä, mutta Areenassa ne ovat pidempään katsottavissa, osa pysyvästi. Joulutunnelmaan siellä pääsee virittäytymään jo joulukuun puolivälistä alkaen.

– Ainoa ohjelma, jota ei löydy Katsomosta on Samu Sirkka, sanoo puolestaan Tilli ja kertoo syyksi, että siihen ei ole oikeuksia. Nykyisin ohjelmat kuitenkin hankitaan käytännössä kaikin oikeuksin.

Jos siis Samu Sirkan joulutervehdys kuuluu omaan joulutraditioon, kannattaa parkkeerata itsensä ruudun ääreen jouluaattona tai joulupäivän aamuna tai muistaa tallentaa se omalle laitteelle.