Hyvinvointialueen pitäisi vuokrata Himminnaapuri ja Toimelatalo yhteisöllisen asumisen käyttöön

Uotintie 2:ssa sijaitsevassa Himminnaapurissa on 29 asuntoa. Kuva: LVS-arkisto/Erkki Koivisto

Laki sosiaalihuoltolain muuttamisesta, joka astuu voimaan 1.1.2023, lopettaa palveluasumisen vanhustenhoidon palveluvalikossa, mutta synnyttää käsitteen yhteisöllinen asuminen.

21 b §: Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa henkilön hallinnassa on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa asukkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa.

Yhteisöllistä asumista järjestetään henkilölle, joka tarvitsee sitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut ja hoidon ja huolenpidon tarpeensa kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Himminnaapuri ja Toimelatalo ovat mielestäni edustaneet Lempäälässä tätä palvelumuotoa.

Kysymyksekseni nouseekin: kun ko. talot, hyvinvointialueen toiminnan alkaessa siirtyvät Lempäälän Vuokrakotien hallintaan, katoaako tämä yhteisöllisen asumisen elementti Lempäälästä?

Eikö nähty sitä, että vaikka laki ei ole aikaisemmin tuntenut ko. käsitettä, kyseinen välimuotoinen asuminen on aloitettu Lempäälässä jo vuonna 2000, kun Himminnaapuri rakentui.

Hyvinvointialueen pitäisi kiireellä tehdä Lempäälän Vuokrakotien kanssa sopimus näiden kiinteistöjen vuokraamisesta yhteisöllisen asumisen palveluiden käyttöön. Talot ovat täynnä juuri sellaisia asukkaita, joista uusi laki puhuu.

Jos sopimusta ei saada aikaan, ovat nämä ihmiset palvelutarpeineen heitteillä. Kuulin nimittäin, että kotiin vietävät ruokapalvelut näiden kohteiden asukkaille loppuvat, koska eivät kuulu hyvinvointialueen toimintoihin.

Jos näin on, on asiaan niiden, joille päätöksenteko kuuluu, tartuttava ripeästi.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk.)