Asuntomessut ja kaksi kiertoliittymää Saikkaan

Saikan alueelle tulee uutta asutusta sekä päiväkoti ja koulu. Kuva: Auralux Oy

Kolmen vuoden päästä Saikan entisestä kukkapellosta tulee tuhansien ihmisten matkakohde, ja se on hieno asia Lempäälälle.

Kaupungit ja kunnat hakevat vuosia etukäteen kiinnitystä messuisännäksi ja kaavoittavat alueen messujen tarpeisiin. Kiivaan rakentamisen jälkeen tulee yleisö, media ja vaikuttajat ja arvioivat messut ja messukohteet.

Mieleen ei heti tule toista kotimaista tapahtumaa, joka saisi reilun kuukauden tapahtumasta yhtä runsaasti julkisuutta.

Millaisen kuvan messuväki Lempäälästä saa? Mielikuvan rakentaminen hyvästä matkailu- että asumiskohteesta ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Kunnan sijainti on hyvä ja palvelut monipuolisia. Lempäälä on iso pieni paikka.

 

Asuntomessuilla käy vuosittain kymmeniä tuhansia vieraita. Vuonna 2020 Tuusulan asuntomessuilla vieraili noin 70 000 kävijää, vuonna 2021 Lohjan asuntomessuilla 80 000 kävijää ja viimekesäisillä Naantalin messuilla pistäytyi yli 116 000 kävijää.

Kävijämäärä on hyödynnettävä tavalla, joka näkyy lempääläisten yritysten myynnissä. Harmi vain, että majoitustiloja meillä on rajallisesti. Mutta airbnb-majoituksen lisäksi pop up -kahvilaa ja kaikenlaista kioskia kannattaa pistää pystyyn messukesänä. Kaikki eurot ovat kotiin päin.

Matkaajien palvelemisen lisäksi tärkeitä ovat myös kulkuyhteydet.

 

Koska messut järjestetään Saikassa, on Kuljuntien ja Ideaparkinkadun liittymä sijainniltaan keskeinen.

Messuvieraat kulkevat joko jalan tai kyyditettyinä messualueelle. Tulevaisuuden messuliikennejärjestelyjä sen paremmin tietämättä oletan, että moni heistä kulkee Ideaparkinkadun kautta.

Jouheaa liikkumista ajatellen kiertoliittymä olisi tärkeä.

Ideaparkinkadun liittymässä on jo nykyisellään haasteita, kun Ideaparkilta poistuvat autoilijat odottavat Kuljuntielle pääsyä T-risteyksessä. Jonossa jököttämistä ei voi verrata Etelä-Suomen ruuhkiin, mutta Marjamäen, Kuivaspään ja Saikan kaavahankkeiden myötä liikennemäärät tulevaisuudessa kasvavat.

 

Saikkaan onkin suunnitteilla kaksi kiertoliittymää: toinen tulisi Kuljuntielle Ideaparkinkadun liittymään ja toinen Sarvikkaantien liittymään.

Kuljuntie oli aiemmin ELY-keskuksen ylläpitämä, mutta ELY-keskuksen ja kunnan neuvottelujen sekä asemakaavan muutosprosessin myötä tiealue muuttuu kaduksi ja kiertoliittymät ja tonttiliittymät on mahdollista tehdä Saikan alueelle Lempäälän kunnan omilla päätöksillä.

Alustava arvio on, että kiertoliittymien teko voisi alkaa jo tänä vuonna.

 

Asuntomessut kertovat hyvin sen, mistä suomalainen omakotiasuja pitää tai ainakin sen, mistä suunnittelijat uskovat hänen pitävän.

Erikoisuuksien sijaan ihan tavallinen, hyvistä materiaaleista rakennettu ja toimivaksi suunniteltu talo voi antaa tavalliselle tallaajalle enemmän. Samalla selviää, mitkä asiat ovat nyt suomalaisessa pientalorakentamisessa pinnalla.

Itse näkisin mielelläni enemmänkin Kuusankosken Naukion kaltaisia messuja. Vuonna 1983 järjestettyjen messujen lähtökohtana oli olemassa olevien, kunnostettavien rakennusten ja uudisrakennusten sovittaminen eheäksi miljööksi.

Lopputulosta pidetään vuosikymmentenkin jälkeen onnistuneena.

 

Lue myös:

Lempäälän asuntomessutonttien kilpailutus alkaa ensi vuonna – Messujen pääteemana ilmastopositiivisuus: kaava ohjaa puurakentamiseen, kahden auton talouksia ei tule