Polkupyöräetua hyödyntävät jo kymmenettuhannet suomalaiset − uusi yritys helpottaa edun käyttöönottoa

Tällaisen sähköpyörän työnantaja voi tarjota verovapaaksi työsuhde-eduksi työntekijälleen. Kalle Koivisto tykkää pyöräillä muun muassa Säijän suuntaan. Lempäälän keskustasta pääsee katkeamattomia pyöräväyliä pitkin aina Tampereelle asti. Kuva: Erkki Koivisto

 

Lempäälässä koulunsa aina lukioon asti käynyt diplomi-insinööri, yrittäjä Kalle Koivisto perusti viime vuonna kolmen muun yrittäjän kanssa Pirkanmaalla toimivan Etupolku Oy:n, jonka avulla sekä työnantajat että työntekijät voivat hyödyntää vuonna 2021 voimaan tullutta polkupyöräetua.

− Hallituksen tavoitteena on lisätä pyöräilyä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja tätä tarkoitusta varten on kehitetty verovapaa työsuhde-etu, jota työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen, Etupolun toimitusjohtajana työskentelevä Koivisto kertoo.

− Yrityksemme kautta työntekijät saavat leasing-pyörän käyttöönsä edullisesti ja nopeasti. Pyörää saa käyttää, mihin tarkoitukseen työntekijä itse haluaa. Hän voi ajaa sillä työmatkoja tai harrastaa pyöräilyä vapaa-ajalla.

 

Polkupyöräetu on enimmillään 100 euroa kuussa eli 1 200 euroa vuodessa. Etupolku hoitaa pyörän hankinnan Pirkanmaan alueella toimivien pyöräliikkeiden kautta. Esimerkiksi yrityksen kotipaikkakunnalla Lempäälässä yhteistyökumppanina toimii Sportia-Matti, joka on toimittanut pyöriä Etupolun asiakkaana olevan Lempäälän ev.-lut. seurakunnan työntekijöille.

− Palvelumme ydin on tehdä edun tarjoamisesta mahdollisimman vaivatonta asiakasyrityksillemme. Teemme kuukausiraportit asiakkaan palkanlaskentaa varten ja tarjoamme asiakaspalvelun, jota työntekijät voivat hyödyntää kuormittamatta työnantajan henkilöstöhallintoa.

Millaisia polkupyöriä etuus koskee?

− Kaikenlaiset polkupyörät kuuluvat edun piiriin, myös sähköavusteiset pyörät, jotka ovat tällä hetkellä kovassa suosiossa. Myös paksurenkaiset ja maastopyörät ovat hyväksyttyjä. Nastarenkaisilla pyörillä voi ajaa talvellakin, ja esimerkiksi Lempäälässä on hyvät pyörätiet. Lempäälän keskustasta pääsee polkupyörällä ajelemaan hyväkuntoisia pyöräväyliä pitkin aina Tampereelle asti. R-juniin saa polkupyörän ottaa maksutta mukaansa, joten halutessaan pyörän kanssa voi aamulla mennä junalla Tampereelle ja sitten työpäivän jälkeen ajella sillä rauhassa Lempäälään takaisin.

 

Laadukkaassa sähköpolkupyörässä riittää vääntöä vaikka maastoajeluun. Kuva: Erkki Koivisto

 

Työnantaja voi tarjota työntekijöilleen verovapaata etuutta kahdella tavalla. Joko 100 euroa kuussa voidaan pidättää suoraan palkasta joka kuukausi, jolloin bruttopalkka pienenee, tai sitten etuus tarjotaan olemassa olevan palkan päälle verovapaana palkankorotuksena. Ensimmäinen vaihtoehto on ollut toista huomattavasti suositumpi vaihtoehto työnantajien keskuudessa. Työntekijälle etu näkyy ennen kaikkea siinä, että hän voi leasing-kauden lopuksi lunastaa pyörän itselleen viidellä prosentilla pyörän alkuperäishinnasta. Kaiken kaikkiaan säästöä kertyy siten noin 20−40 prosenttia uuden pyörän hinnasta.

− Halutessaan pyörän voi lunastuksen jälkeen myös myydä eteenpäin tai antaa vaikka puolisolle.

Sopimuskaudet vaihtelevat puolentoista vuoden ja viiden vuoden välillä, ja polkupyöräetuun voi halutessaan voi sisällyttää myös esimerkiksi huoltoon liittyviä kustannuksia.

− Työntekijä voi esimerkiksi käyttää 80 euroa itse pyörään ja säästää 20 euroa kuukaudessa varattavaksi pyörän huoltamista varten, Koivisto kertoo.

− Kaikkiin sopimuksiimme sisältyvät myös pyörän vakuutukset, joten halutessaan pyörän voi ottaa turvallisin mielin mukaansa vaikka ulkomaan lomalle.

 

Sähköpolkupyörän moottoria ohjaava tietokone kertoo muun muassa akussa jäljellä olevan latauksen. Kuva: Erkki Koivisto

 

Polkupyöräetua ovat tähän mennessä hyödyntäneet jo kymmenet tuhannet suomalaiset, ja jos hallituksen 30 prosentin kasvu pyöräilyn suhteen toteutuu, se tarkoittaa kaiken kaikkiaan satoja miljoonia uusia pyöräilykertoja.

− Pyöräilystä hyötyvät kaikki, niin työntekijä kuin työnantajakin. Suurin hyötyjä tässä kuitenkin on varmasti lopulta luonto. Päästöjen määrä vähenee samalla, kun koko yritys toteuttaa edun käyttöönoton myötä vihreitä arvoja ja tavoitteitaan.

Etuuden kautta monet ovat löytäneet itselleen myös uuden harrastuksen.

− Tiedän ihmisiä, jotka ovat hankkineet itselleen esimerkiksi maastopyörän ja aloittaneet maastopyöräilyn. Itse pyöräilen säännöllisesti muun muassa Säijän suuntaan ja kaikilla perustajajäsenillämme on pyöräilytaustaa. Pyöräväyliä on viime vuosina lisätty Suomessa valtavasti.