Kotibileet tarvitsevat valvojansa

Monessa kodissa talvilomaviikolla perheen vanhimmat lapset eivät välttämättä enää lähde vanhempien mukaan lomamatkoille. Houkutus kutsua tällöin kavereita kylään illanviettoon on suuri. On luonnollisesti hyvä, että nuoret voivat kokoontua viettämään aikaa yhdessä turvalliseen kotiin, mutta siihen liittyy riskinsä.

Sisä-Suomen poliisilaitos varoitti helmikuussa kätybileiden riskeistä. Käty on termi, joka tulee sanoista ”kämppä tyhjänä”. Vanhempien ollessa pois kotoa nuoret kutsuvat kavereitaan koolle sosiaalisen median kautta. Muun muassa Lempäälässä ja Ylöjärvellä on tarvittu poliisin apua, kun yksityisviesteiksi tarkoitetut kutsut ovat lähteneet leviämään ja bileet karanneet käsistä. Seurauksena on kirjattu rikosilmoituksia vahingonteoista törkeisiin ryöstöihin asti.

Poliisi muistuttaa aiheellisesti, että yksin kotiin jäävän nuoren kanssa kannattaa keskustella avoimesti kotibileiden järjestämisestä. On sovittava, kuinka monta vierasta kotiin voi kutsua ja millaisin rajoituksin, hyväksytäänkö esimerkiksi yövieraita. Keskustelu kannattaa, bileiden mahdollisuutta ei tule kieltää vetoamalla, ettei meidän teinit. Mikäli asiasta ei ole keskusteltu, kynnys kutsua apua käsistä karanneiden juhlien rauhoittamiseen vain kasvaa.

Parasta on, jos yksin kotiin jäävän nuoren kanssa on sovittu, mistä turvallisen aikuisen tavoittaa. Tilanteesta kannattaa kertoa vaikka naapurille tai lähellä asuvalle sukulaiselle. Jo tieto turvallisen aikuisen tavoitettavissa olosta ennaltaehkäisee ylilyöntejä. Luonnollisesti on aina harkittava, onko nuori valmis yöpymään kotona yksin. Vaikka kypsyyttä tähän riittäisikin, virheitä voi sattua. Tärkeintä on järjestää tilanteet niin, että nuori kokee olonsa aina turvalliseksi.