Pirkanmaan paikallispuolustusharjoitus näkyy sotilaallisena vilkkautena – viranomaisnäyttely ja Orbiter-lennokki esillä tiistaina

Paikallispuolustusharjoituksessa harjoitellaan Pirkanmaalla muun muassa viranomaisyhteistyötä yhteensä 1500 henkilön voimin. Arkistokuva: Erkki Koivisto

Panssariprikaatin johtama Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitus kokoaa Puolustusvoimien joukkoja harjoittelemaan yhteistoimintaa viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa maanantaista perjantaihin 6.–10. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja viranomaisten kalustoa on nähtävillä Tampereella Multisillan ostoskeskuksella tiistaina 7. maaliskuuta kello 10–12. Esillä on muun muassa Puolustusvoimien Orbiter-lennokki sekä viranomaisten kalustoa. Kalustoon tutustumisen ohessa on mahdollisuus keskustella Puolustusvoimien henkilökunnan, viranomaisten sekä harjoitukseen osallistuvien reserviläisten ja varusmiesten kanssa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Harjoituksen painopistealueella Pirkanmaalla harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita. Harjoitusviikon aikana Pirkanmaan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja kalustoineen, myös raskaita ajoneuvoja, kaikkina vuorokauden aikoina. Liikenteessä kehotetaan varovaisuuteen kalustoa kohdattaessa. Hälytysajoneuvoja liikkuu harjoituskohteille normaalia hälytysajoa enemmän.

Pirkanmaa 23 -harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 1 500 henkilöä, joista noin tuhat on reserviläisiä. Ajoneuvoja harjoituksessa on noin 200. Reserviläisten, varusmiesten ja Puolustusvoimien palkatun henkilökunnan lisäksi mukana on esimerkiksi kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia, vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita sekä teollisuus- ja energia-alan yrityksiä.

Harjoituksessa paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa. Yhteisenä tavoitteena on häiriötilanteisiin varautuminen. Harjoittelulla pyritään turvaamaan esimerkiksi liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteen sattuessa sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle alueelle.

Harjoitukseen osallistuu Panssariprikaatin joukkoja, mukaan lukien Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Hämeen aluetoimistot sekä viranomaisia ja muita yhteistyötahoja. Harjoituksen johtaa Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Hannu Koivisto. Harjoitustoiminnan painopiste on Pirkanmaalla. Lisäksi harjoitustoimintaa on Hattulan, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Lahden alueella. Harjoitukseen liittyvät ammunnat toteutetaan Hämeenlinnassa Hätilän ampuma- ja taisteluharjoitusalueella 6.–10. maaliskuuta.

Paikallispuolustusharjoitus Pirkanmaa 23 on osa Maavoimien valtakunnallista paikallispuolustusharjoitusten kokonaisuutta. Maavoimien johtamaan harjoituskokonaisuuteen kuuluu kuusi alueellista harjoitusta. Harjoituksiin osallistuu Puolustusvoimista yli 6 000 henkilöä. Harjoitukset kehittävät paikallisjoukkojen osaamista sekä viranomaisyhteistyötä koko maan alueella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?