Huippujudokat kohtasivat Lempäälässä

Turpal Djoukaev voitti sarjansa komeilla suorituksilla. Kuva: Risto Saha

Suomen huippujudokat kohtasivat Ideapark Lempäälän Bläk Boksissa lauantaina 4. maaliskuuta. Suomen kärkirivin urheilijat ottivat toisistaan mittaa. Tapahtumassa nähtiin upeita suorituksia ja judon monipuolista tekniikkaa. Bläk Boks täyttyi lähes ääriään myöten urheilijoita kannustavasta yleisöstä ja audiovisuaalinen show nosti tunnelman kattoon. Lempäälän Ideapark tarjosi jälleen loistavat puitteet, kun aikuisten judon suomenmestaruuksia ratkottiin kiihkeissä tunnelmissa. Vaikka suuremmilta yllätyksiltä vältyttiin, nähtiin kilpailuissa silti sykähdyttäviä urheiluhetkiä.

Seuraavassa apahtuman kuuluttajanakin toiminut judoasiantuntija Tommi Valtosen pikaraportti sarjoista.

Naiset:

Alle 57 kilon finaali oli toisinto vuoden takaisesta, kun kaksi Pihlaa, Matikainen ja Salonen ottivat mittaa toisistaan. Tänä vuonna osat kääntyivät toisinpäin, kun pitkälle jatkoajalle edennessä ottelussa Maskun Tempon Matikainen onnistui katkaisemaan porilaisen Salosen kosotogakella viihdyttävässä lähitilanteessa.

Alle 63 kilon sarjassa Emilia Kanerva oli omaa luokkaansa. Jo 11. Suomen mestaruutensa napannut kirkkonummelainen kukisti finaalissa Louna-Lumia Seikkulan komealla lonkkaheitolla.

Alle 70 kilon finaalissa nuori oululainen Anni-Olivia Narva kukisti Kuopion kokeneen Susan Koivun wazarilla tiukan finaaliottelun päätteeksi.

Alle 78 kilon sarjassa Vantaan Emma Krapu puolusti onnistuneesti suomenmestaruuttaan. Komean ouchigari tuotti ratkaisevat pisteet ottelussa Orimattilan Enna Niemistä vastaan.

Yli 78 kilon sarjassa Orimattila joutui tyytymään hopeaan, mutta naisten raskaassa sarjassa kilpailut oivasti järjestänyt seura sai balsamia haavoihinsa, kun Laura Hanhela kukisti Jyväskylän Jigotain Laura Syrjälän nopealla mattoipponilla.

Miehet:

Alle 60 kilon sarjassa vastakkain olivat nuoruus ja kokemus. Lopulta voittajaksi selviytyi vasta juniori-ikäinen Tampereen Judon Justus Ojanne, joka kukisti vuoden 2022 veteraanien EM-kolmosen, Sakuran Asser Kokkosen.

Alle 66 kilon sarjassa Riihimäen Luukas Saha otti omansa pois. Turenkilainen oli päivän ajan omaa luokkaansa, vaikka finaali ratkesikin harmittavasti Chikaran Joonatan Kujanhaaran diskauksella.

Alle 73 kiloa oli ehkä päivän odotetuin sarja. Maailmanlistan sadan joukkoon mahtuvat Hämeenlinnan Turpal Djoukaev ja Keravan Valtteri Olin mittelivät voimiaan finaalissa, jossa Djoukaev onnistui lopulta voittamaan ottelun varoituksin jatkoajalla. Sarjassa ilahdutti myös vuoden 2015 suomenmestari Eemeli Kangasmäen paluu viihdyttämään kisayleisöä ilmavilla heitoilla

Alle 81 kilon sarjassa hallitseva suomenmestari, Nokian Eetu Ihanamäki ei jättänyt muille mahdollisuuksia. Varmasti otellut alle 21-vuotiaiden EM-vitonen hoisi tyylikkäästi myös finaalin Meidokanin kovaa Aku Laakkosta vastaan.

Alle 90 kilon sarjassa nähtiin Tikkurilan edustajien keskinäinen välienselvittely kuten vuosina 2021 ja 2022. Kuten viimekin vuonna, nuori Artur Kanevets onnistui kukistamaan kokeneemman Jaakko Allin, tällä kertaa tiukasti varoitusten turvin.

Alle 100 kilon finaalissa nähtiin yksi kisojen komeimpia pommeja, kun kiteeläislähtöinen ja Tampereen Judoa edustava Aatu Laamanen jysäytti Helsingin Meido-kanin Petteri Sulanderin selälleen komealla osotogari-jalkaheitolla.

Yli 100 kilon sarjassa Martti “Marde” Puumalainen otti omansa. Maailmanlistan 12. sijalle rankattu ottelija hoiti kaikki ottelunsa tyylikkäästi ipponilla ja otti ansaitun Suomen mestaruuden. Hopeaa nappasi erittäin hyvää judoa päivän läpi esittänyt Oulun Jesse Jussila.

Martti Puumalainen oli omaa luokkaansa. Hän voitti kaikki ottelunsa ipponissa. Kuva: Risto Saha

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?