Arvela kärjessä − Näin saat esiin ”En osaa sanoa” -äänikuninkaan

 

Vaalikoneen tuloksista näkee lähimpänä omia mielipiteitä ja arvoja olevat ehdokkaat ja puolueet parhaimmillaan hyvinkin kattavasti – kuten myös kauimpana omista kannoista olevat ehdokkaat ja puolueet.

 

Äänestäjä voi käyttää vaalikoneita hyväkseen eri tavoin, muun muassa taktikoimalla omia vastauksiaan. Voi olla esimerkiksi kokonaan ottamatta kantaa.

Samat ehdokasnimet saa toistumaan eri vaalikoneiden vastauksissa kärkisijoilla, kun vastaa vaalikoneen esittämiin kysymyksiin asiasta ja aiheesta riippumatta aina samalla tavalla ja valitsee viisiportaisesta vastausvaihtoehdosta sen keskimmäisen. Vaalikoneissa se on ”ei samaa, eikä eri mieltä”, ”neutraali” tai ”en osaa sanoa”.

 

Pirkanmaan vaalipiirin ehdokkaista varsinainen keskitien kulkija on vesilahtelainen Ari Arvela, kesk. Kun rastittaa kaikkiin kysymyksiin vastaukseksi keskirivin, Arvela on top-vitosessa seitsemän vaalikoneen (Aamulehti, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV, Allianssi ja Kauppalehti) vastauksissa.

Ykkössijalla hän on kolme kertaa (MTV, Kauppalehti, Allianssi), kakkosena kerran (Iltalehti), kolmantena kahdesti (Aamulehti, Ilta-Sanomat) ja kerran vitossijalla (Helsingin Sanomat).

Tutkimus tehtiin viikko ennen ennakkoäänestyksen alkamista keskiviikkona 15. maaliskuuta.

Sijoitusta voi pitää jaettuna ykkössijana, sillä suunnilleen samaan yltää Marjut Hovi, kd., Nokialta: kolme ykkössijaa, kaksi kakkossijaa ja kerran kolmonen.

Seuraavat näin saatuihin kärkiviisikkoihin useimmin sijoittuvat ehdokkaat Pirkanmaalta ovat Karoliina Kähönen, liik., Tampereelta, Tuula Tikka, liik., Tampereelta, Tommi Evilä, kok. Tampereelta, Raili Naskali, kesk. Pirkkalasta ja Emilia Vuorinen, liik., Nokialta.

 

Arvelan vastausrivien yhteensopivuus vaalikoneiden ”en osaa sanoa”-vastausvaihtoehtoihin liikkuu välillä 82−92 prosenttia keskiarvon ollessa tasan 84,0 %.

Lempäälän eduskuntavaaliehdokkaat jäävät Arvelasta kauaksi taakse. Seuraavaksi ylsivät Tarja Haapasaari, kesk., 77,75 %, Jani Saikkonen, ps., 73,14 %, Veijo Niemi, ps., 71,14 %, Jaakko Ikonen, kd., 72,28 %, Piia Nurmela, kd., 70,28 % ja Tuukka Liuha, kesk., 70,14 %.

Kauimpana keskivertovastausrivistöstä eli useammin täysin tai jokseenkin samaa tai eri mieltä väittämien kanssa olivat lempääläläisehdokkaista Jocka Träskbäck, kok, 58,28 %, Satu Kosola, vas., 61,85, Tuula Petäkoski-Hult, sd., 65,71, Virva-Mari Rask, vas., 66,0 %, Tiina Wesslin, vihr. 67,0, Janne Rauma, liik., 67,28 % ja Kari Tappura, liik, 68,83.

Tämä kikkailu on mahdollista tehdä lukuun ottamatta Ylen vaalikonetta, jossa keskitien vastausvaihtoehdot ovat joko ”jokseenkin samaa mieltä” tai ”jokseenkin eri mieltä”. Duunitorin vaalikone ei antanut osumatuloksia prosenttilukuina.

 

Lue myös:

Miten ehdokas vastasi vaalikoneeseen?