Yli satavuotinen traditio: Äänestyspaikoilla keräys kotimaan vammaisten ja sairaiden hyväksi

Pieni ele ry järjestää vaalikeräyksen ennakkoäänestyksen ajan ja varsinaisena äänestyspäivänä 2. huhtikuuta eduskuntavaalien äänestyspaikoilla. Kuva: Suomen Sydänliitto

 

Äänestyspaikalle mentäessä on syytä varata mukaan pieni määrä käteistä lipaskeräystä varten. Vuodesta 1907 lähtien Suomen vammaisille ja sairaille apua tuonut ”Pieni ele” -vaalikeräys on eduskuntavaalien aikana äänestyspaikoilla.

Pieni ele -vaalikeräyksessä on mukana 15 yhdistystä: Epilepsialiitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kuuloliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Neuroliitto, Kuurojen Liitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Sydänliitto.

Vapaaehtoisten lipaskerääjien avulla lahjoituksilla saatava apu menee perille ympäri Suomen. Kaikki lahjoitukset jäävät Suomeen ja niillä autetaan muun muassa sydänsairaita, epilepsiaa sairastavia, vammaisia, sokeita, kuuroja, aivosairaita; lapsia, nuoria, aikuisia ja heidän perheitään.

Lahjoitusten avulla saadaan järjestettyä esimerkiksi vertaistukea ja kuntoutusta. Pienituloisille ja sairaille piristävät tapahtumat ovat tärkeitä.

– Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tulot voivat olla erittäin pienet, ja lisäkuluja tulee lääkkeistä ja muista erityistarpeista. Pitkään sairastaminen ja ehkä jopa elämän pituiset kivut sekä hankaluudet voivat aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Tällöin kaikki hyvät asiat tuovat arkeen pieniä parempia hetkiä, kertoo Pieni ele ry:n toiminnanjohtaja Erika Mäntylä.

– Lahjoitusten avulla voidaan antaa neuvontaa juuri sairastuneelle tai vammautuneelle. Lahjoituksia käytetään myös apuvälineiden hankintaan, on sitten kyse happilaitteesta tai opaskoirasta sekä virkistykseen ja vertaistukeen, Mäntylä kertoo.

Pieni ele

”Pieni ele” -vaalikeräys on 116 vuotta toteutettu vapaaehtoisvoimin lipaskeräyksenä vaalien äänestyspaikoilla siitä asti, kun Suomessa on järjestetty vaalit.

Lahjoitusten apu menee perille ”Pienessä eleessä” mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kautta.

Järjestöt ja niiden paikallisyhdistykset käyttävät keräysvarat mm. vertaistukeen, kuntoutukseen, neuvontaan ja apuvälineiden hankintaan.

Lahjoitustavat:

MobilePay: 64971

Tekstiviesti: LAHJOITA10 numeroon 16301

Verkkolahjoitus: www.pieniele.fi

Tilisiirto: Pieni ele ry FI73 5727 1820 0477 19

Keräyslipas eduskuntavaalien äänestyspaikoilla 22.–28.3. ja 2.4.2023

Keräyslupa nro RA/2020/814

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?