Ensi vuonna polskitaan: Lempäälän uimahalli-kylpylän peruskivi muurattiin – aikakapseliin päätyi muun muassa Hakkarin koululaisen kirjoitus

Tila, johon tulee 25 metriä pitkä, 6-ratainen pääallas. Valkoiseksi ruiskutetun luolaston katto on korkeimmillaan 14–15 metrin korkeudessa, muualla se on noin viiden metrin korkeudella. Kuva: Joonas Leskinen

Tuolla uidaan, harrastetaan vesijuoksua ja lasketaan vesiliukumäkeä, tuolla rentoudutaan porealtaassa.

Kävijältä vaaditaan vielä toistaiseksi mielikuvitusta, että luolaston saa näyttämään uimahalli-kylpylältä, mutta sen voi jo hahmottaa. Kyllä täällä voi kuvitella vuoden päästä polskivansa.

Lempäälän uuden uimahalli-kylpylän peruskivi muurattiin maanantaina Ideaparkin alla sijaitsevassa luolastossa. Halli aiotaan ottaa käyttöön reilun vuoden kuluttua.

 

Uimahallia on odotettu Lempäälään jo pitkään, vuosikymmeniä, ja Lempäälän entinen kunnanjohtaja Olli Viitasaari on tyytyväinen hankkeen etenemisestä.

– Jo kauan sitten kävi selväksi, että kuntalaiset haluavat uimahallin. Uimahallia suunniteltiin 1990-luvulla Hakkariin urheilukentän ja liikuntahallin tuntumaan. Hanke ei toteutunut, mutta se oli kenties hyväkin, sillä alueesta olisi tullut ahdas, Viitasaari sanoo.

– Nyt uimahalli on maantieteellisesti keskeisellä paikalla. Uimahalliin pääsee bussilla ja se on tärkeää. Uimahallissa haasteena on, että se pitää kunnostaa tietyin välein, tavallaan tehdä 20 vuoden välein uudestaan, mutta muuten se on hyvä juttu, hän totesi.

– Niin kauan kuin muistan, on Lempäälään suunniteltu uimahallia. Olen pohtinut, miksei se ole toteutunut aiemmin. Uimahalli on hyvä juttu, Hakkarin koulun 7.-luokkalaisen Oula Nokelainen kertoi tilaisuudessa. Nokelainen luki ääneen peruskiven aikakapseliin talletetun kirjoituksen. Kuva: Joonas Leskinen

Uimahalli-kylpylän rakentaminen aloitettiin viime vuoden loppupuolella louhinnoilla. Luolastossa tehtiin lisälouhintoja alkuvuoteen asti.

Suunnittelupöydässä tehtiin töitä ennen kuin varsinaiset rakennustyöt alkoivat maaliskuussa. Nyt käynnissä on maanrakennus- ja perustusvaihe.

– Ensimmäiset anturat on valettu sekä radon- ja salaojaputkia on asennettu. Anturoiden ja kantavien pystyrakenteiden jälkeen tehdään maanvarainen lattia, jonka päältä päästään muotittamaan välipohjaa, kertoo projektipäällikkö Mika Majaniemi rakentamisesta vastaavasta SRV Rakennus Oy:stä.

Mika Majaniemi kertoo, että ensimmäisiä anturoita on valettu. Kuva: Joonas Leskinen

Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi SRV:ltä kertoo, että hanke on ainutlaatuinen monella tapaa.

– Työmaa sijaitsee väestönsuojassa noin 30 metriä maan pinnan alapuolella. Logistisesti paikka on haastava, sillä kaikki materiaali- ja henkilöliikenne maan alle kulkee alle kolme metriä korkeasta aukosta. Maan alle rakentaminen tuo omat haasteensa olosuhteiden ja turvallisuuden suhteen, hän toteaa.

SRV:n työmaat ovat Sulankiven mukaan hiilineutraaleja ja esimerkiksi työkoneet käyttävät bioöljyä, aina kun se on mahdollista.

– Tässä kohteessa panostetaan lämmönkeräämiseen. Vesien lauhdelämmöllä voidaan pienentää energiankulutusta, Henri Sulankivi toteaa.

Lempäälän entinen kunnanjohtaja Olli Viitasaari on tyytyväinen hankkeen etenemiseen ja nykyiseen sijaintiin. Kuva: Joonas Leskinen

Uimahalli-kylpylä valmistuu tämänhetkisten suunnitelmien mukaan loppukesästä 2024.

Aikataulu on Kiinteistöosakeyhtiö Lempäälän Uimahalli Oy:n toimitusjohtaja Lari Laakson mukaan tiukka, mutta realistinen.

– Aikataulu on mahdollinen, jos maailmantilanne pysyy nykyisenkaltaisena, hän huomauttaa.

Hankkeen kustannusarvioon, 17,8 miljoonaan euroon, on Lari Laakson mukaan tulossa noin 30 prosentin korotus maailmantilanteesta johtuen. Kustannusarvio olisi tällöin reilut 23 miljoonaa euroa.

Laakso on tyytyväinen hankkeen toteutusmuotoon, kevennettyyn allianssi-malliin, jossa riskit ja hyödyt jaetaan yhdessä.

– Hanketta tehdään ja viedään SRV:n kanssa yhteisurakkana eteenpäin, Lari Laakso toteaa.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö peruskiveä muuraamassa. Kuva: Joonas Leskinen

Muuraustilaisuudessa peruskiven aikakapseliin talletettiin tuleville sukupolville muistoksi tästä aikakaudesta päivän sanomalehdet, puhujien puheet, voimassa olevat Suomen kolikot sekä lempääläisen päiväkotilapsen Olga Heinosen piirtämä piirros ja Hakkarin 7.-luokkaa käyvän Oula Nokelaisen unelmakirjoitus uimahalli-kylpylästä.

Aikakapselin asetteli paikalleen Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtaja Vili Paija.

Peruskiven muurasi kunnanhallituksen puheenjohtaja Maria Päivänen, kunnanjohtaja Heidi Rämö, Vili Paija, Lari Laakso, Henri Sulankivi, rakennuttamisjohtaja Marko Yli-Rantala A-Insinööreistä, arkkitehti Mika Syrén Arktes Oy:stä, kauppakeskusjohtaja Visa Vainiola ja Sukari-konsernin toimitusjohtaja Tuomas Henttula.

 

Lue myös:

Lempäälän uimahalli-kylpylän peruskivi muurattiin maanantaina – Katso videolta, miltä maanalaisessa luolastossa näyttää