”Jos tämän rattiin menee kylmiltään, huonosti voi käydä” – Eetu Veija ihmettelee ajo-opetuksen puuttumista

Eetu Veijaa ihmetyttää, ettei mönkijällä ajamiseen vaadita ajo-opetusta. Tällä hetkellä on mahdollista hypätä kylmiltään rattiin ilman minkäänlaista harjoittelua. Kuva: Kati Pääkkönen.

Eetu Veija, 16, on ajanut pian pari vuotta traktorimönkijällä. Hän halusi aluksi mopoautoa, mutta mönkijä osoittautui turvallisemmaksi, tosin kalliimmaksi. Se painaakin enemmän.

– Tämä painaa kuitenkin tonnin. Jos joku ajaisi perään, takana on ihan reilu lava. Edessä on lisäksi karjarauta, Eetu Veija näyttää.

Alun perin traktorimönkijä hankittiin parin kilometrin mittaisia koulumatkoja varten yläasteelle. Nyt toukokuussa 17 vuotta täyttävä Veija käy Kangasalan Tredun tieto- ja viestintätekniikan linjaa. Sinnekin hän on välillä kulkenut mönkijällä Pälkäneeltä Vehoniemen kautta.

– Kyllä tällä periaatteessa saisi mennä Lahdentietäkin, mutta mukavampi ajella pikkuteitä niin itselle kuin kanssamatkustajiakin ajatellen. Vaikka tällä saa ajaa kovempaa kuin mopoautolla, hidastehan se tuolla on.

Lavassa voi kuljettaa esimerkiksi ruohonleikkuria tai muuta painavaa. Veijan menopeliin voi ottaa yhden matkustajan, mutta näissä on mönkijäkohtaisia eroja.

Eetu Veija pitää traktorimönkijäänsä turvallisena. Läheltä piti -tilanteita ei hänelle ole sattunut. Kuva: Kati Pääkkönen.

Ajotunteja pitäisi olla

Eetu Veijalla on T-ajokortti, joka oikeuttaa ajamaan traktorimönkijää. Teoriaa oli neljä tuntia, mutta ei ollenkaan ajo-opetusta.

– Kyllä ajamista pitäisi harjoitella. Jos tämän rattiin päästää sellaisen, jolla ei ole mitään kokemusta ajamisesta, voi käydä huonosti painavan kulkupelin kanssa.

Veija ei itse astunut rattiin kylmiltään. Hän oli kokeillut ajamista aiemmin turvallisissa olosuhteissa. Myös vanhempien kanssa asiasta oli käyty keskustelua.

– Rallikuski verissä (naurahtelua) on itselläni sen verran, mutta jos on yhtään avuton kuski, kyllä tällä huonosti voi käydä.

Bensa maksaa sen verran paljon, että Veija miettii ajelujaan aika tarkkaan. Parissa vuodessa mönkijällä on ajettu 6000 kilometriä. Kesätyöstä Aapiskukolla on saanut bensarahaa, sinne hän tulevanakin kesänä suuntaa.

Nyt kyydissä oli kaveri Rene Lehmusvirta, jonka kanssa ajellaan kylilläkin silloin tällöin.

Eetu Veijan mönkijän kyydissä saa olla matkustaja. Tämä vaihtelee mönkijäkohtaisesti. Nyt kyytiin oli hypännyt kaveri Rene Lehmusvirta. Kuva: Kati Pääkkönen.

Eetu Veijalle mönkijä hankittiin aikanaan koulumatkoja varten. Kylilläkin tulee ajeltua silloin tällöin muun muassa kaverin Rene Lehmusvirran kanssa. Kuva: Kati Pääkkönen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?