Nuorten ilkivallan syihin päästävä kiinni – kaikki ankkurit ja saappaat tarvitaan

Nuorisojoukkojen levoton käyttäytyminen ja suoranainen ilkivalta ovat herättäneet huolta eri puolilla Suomea, myös Lempäälässä. Oppilaiden vanhemmille lähetetty Wilma-viesti oli herättävä katsaus ikävään ilmiöön, joka on nostanut päätään. Joukossa yllytetään toisia tekemään tyhmyyksiä, jotka ikävimmillään yltävät rikoksen mittoihin. Kiusaaminen, uhkailu ja painostus ovat keinoja, joilla haluttomiakin on saatu tekemään tyhmyyksiä. Kaikkinaiseen kiusaamiseen tulee olla nollatoleranssi, myös lasten maailmassa kuten aikuisten työelämässä on totuttu.

Porukassa törttöily ei ole uusi ilmiö Lempäälässäkään. Esimerkiksi vuosi sitten Lempäälä-talon parkkihallissa ilkivalta äityi melkoiseksi. Kyse oli saman tyyppisestä nuorison kokoontumisten yhteydessä sattuvista päättömyyksistä kuin nytkin. Tuoreimmissa tapauksissa erityisen huolestuttavaa on, että nuorilta on takavarikoitu jopa teräaseita, niiden päihteiden lisäksi.

Nuorille on tarjolla tukea. Koulut ovat kontakteina korvaamattomia, lisäksi tarvitaan monenlaista viranomaisyhteistyötä, sekä luonnollisesti vanhempien aitoa kiinnostusta nuoria kohtaan. Rötäksiä ennaltaehkäisevä Ankkuri-toiminta ja nuorten tukena liikkuvat Saapas-ryhmät ovat arvokkaita tekijöitä nuorten ongelmien setvimisessä ja suitsimisessa perheiden, sosiaalitoimen sekä koulujen tukena. Nuorten pahoinvoinnin juurisyihin tulee pystyä puuttumaan kaikin keinoin.

Viime töinään vaaleihin työnsä päättänyt hallitus esitti lisätalousarviossaan 19 miljoonaa euroa jengirikollisuuden leviämisen torjuntaan. Lempäälän levottomuuksissa kyse ei ole jengirikollisuudella tarkoitetusta toiminnasta, vaan moninaisesta nuorison levottomasta oireilusta. Kokonaisuudessaan vyyhti liittyy samaan, nuorten kokemaan turvallisuuteen ja osallisuuteen. Moniammatilliset turvaverkot ovat tarpeen, eikä niistä voida tinkiä yhtään. Yhtä tärkeää on, että aikuiset osallistuvat näihin talkoisiin aidosti sillä koko kylä kasvattaa -mentaliteetilla.

 

Lue myös: Nuorisoporukat oireilevat Lempäälässä rötöstelemällä – hölmöilyllä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia