Narvan torialuetta uudistetaan – Suositulla torilla käy kesässä kymmeniä kauppiaita ja asiakkaita satapäin

Uudistustöissä muun muassa uusitaan pihan asfaltti ja poistetaan pihaa jakaneita aitoja. Kuva: Joonas Leskinen

Torikesä avataan Vesilahden Narvassa perinteiseen tapaan vappuna. Sen jälkeen torielämä Latomaantiellä hetkeksi taukoaa, sillä Ristiveräjän kiinteistön ympäristöä uudistetaan keväällä.

Tori on Latomaantiellä kiinni kaksi toukokuun lauantaita, mutta tori pyritään järjestämään tauon aikana lähialueella.

Avajaisia vietetään Latomaantiellä 20. toukokuuta.

Kiinteistöllä muun muassa uusitaan pihan asfaltti, poistetaan pihaa jakaneita aitoja, lisätään penkkejä ja tehdään kiinteistön seinän viereen matala esiintymislava.

– Harmi, että kesätorin toimintaan tulee nykyisellä paikalla mahdollisesti pieni tauko vapputorin jälkeen, mutta sää vaikutti töiden aikatauluun. Alkuperäinen suunnitelma oli, että työt olisi saatu valmiiksi ennen vappua, mutta puolitoista viikkoa sitten sää näytti vielä siltä, ettei asfalttia päästä aiemmin vetämään, Vesilahden kunnan kehitysjohtaja Timo Haapaniemi toteaa.

Torille on suunniteltu muutamia uusia kiinteitä myyntipisteistä. Vesilahden kunnan tekninen palvelupäällikkö Roope Kyrkkö huomauttaa, että niiden toteutuksen lopullinen ajankohta on vielä auki.

– Varmaa ei vielä ole, toteutetaanko myyntikatokset tänä kesänä vai vuoden päästä, mutta telttamyyntipaikkoja on ja tulee olemaan jatkossakin, hän toteaa.

Kylältä sattumalta tavattu Matti J. Mäkelä pitää Ristiveräjän kiinteistön kunnostusta oleellisena. – Talon säilyminen on narvalaisille tärkeä asia, hän sanoo. Kuva: Joonas Leskinen

Kunta kunnostaa Ristiveräjän kiinteistöä lähitulevaisuudessa. Kiinteistö on toiminut aiemmin muun muassa pankkina, päiväkotina ja panimona. Narvan panimon siirryttyä kokonaan entisen Osuusmeijerin tiloihin vuoden vaihteessa, vapautui tila kunnan käyttöön.

Kunta selvitti maalis-huhtikuussa kuntalaisten toiveita piha-alueesta ja kiinteistöstä kyselyllä. Vastauksia annettiin 47 kappaletta.

– Suurin toive oli, että kiinteistö olisi paikka eri-ikäisille kuntalaisille kokoontua ja se on todennäköisesti myös sitä, mitä suunnittelun kautta viedään eteenpäin, Timo Haapaniemi sanoo.

Kiinteistön korjausaikataulu ja tehtävät muutostyöt tarkentuvat kevään aikana.

– Tekninen lautakunta päättää korjaustoimenpiteistä sitten kun vuoden alussa tehdyn kuntotarkastuksen tulos saadaan. Pintapuolisesti kiinteistö vaikuttaa olevan suht’ hyvässä kunnossa ja luulisin, että pintaremontilla selvitään. Suurin kuluerä muodostuu todennäköisesti kalustosta. Kiinteistön korjaustöihin on varattu 50 000 euroa, Haapaniemi selvittää.

Kiinteistö ja sen pihapiiri nähdään tärkeänä osana kylän kehittämistä.

Kesätorin paikka on vuosien saatossa vaihdellut. Tori oli aiemmin Vesilahden Osuusmeijerin pihassa, mutta nykyisin se on entisen Ristiveräjän päiväkodin vieressä suurehkolla asfaltoidulla alueella. Kuva: Joonas Leskinen

Narvalla on pitkät perinteet kauppapaikkana. Sukututkija Matti J. Mäkelä muistuttaa, että Narvassa on ostettu ja myyty tuotteita satoja vuosia.

– Narvan tori on historiallinen ja se on elävä tori. Koko kesän myyjiä on 20–30, parhaimmillaan yli 30, ja asiakkaita varmasti satapäin. On narvalaisia, lähikyläläisiä ja kesäasukkaita. Kesäasukkaat ovat löytäneet torin ja ottaneet sen omakseen. Uskon, että kun torille tulee kiinteät myyntikatokset, sen suosio entisestään kasvaa, hän sanoo.

– Torille perintö tulee siitä, että täällä on totuttu käymään kaupassa. Kun synnyin, kylällä oli viisi pankkia. Pankkiasioiden ohella käytiin torilla. Vaikutusta voi olla meijerilläkin. Kun maitoa tuotiin meijeriin, käytiin samalla torilla, hän pohtii.

Mäkelä itse kertoo ostavansa uudet perunat ja vihannekset Narvan torilta, ”ja kukkia aina, kun täytyy lepytellä anopin tytärtä”, hän vitsailee, mutta tärkeää on myös sosiaalinen anti.

– Haen torilta juuriani, sillä olin Vesilahdesta 50 vuotta pois, ja torilla ihmisten kanssa keskustellessa löydän niitä.

 

 

Narvan torin kunnostustyöt:

  • Pihan jakavat aidat poistetaan ja kiveysalue muutetaan asfaltiksi.
  • Pihan asfaltti uusitaan.
  • Nykyisten telttakatosten lisäksi tehdään torille muutamia kiinteitä myyntikojuja.
  • Seinän viereen tehdään kevytrakenteinen matala esiintymislava.
  • Seinän vieressä oleva nurmialue poistetaan ja laajennetaan takapihan asfalttialuetta, jotta mahtuu useampi telttapaikka.
  • Lisätään torille penkkejä ja pöytäryhmiä sekä roska-astiat.
  • Pihan pohjoispuolen pysäköintipaikat jätetään tyhjäksi pysäköintiä varten. Pihan ja kadun välisten puiden oksakorkeutta nostetaan hoitoleikkauksella.
  • Pihan luoteiskulma voidaan halutessa hyödyntää oleskelu- tai leikkialueen luomiseen.

Lähde: Destia