Aluevaltuutetulta: Malttia ja työrauhaa

Erkki Paloniemi.

Hyvinvointialueet ovat toimineet vasta neljä kuukautta. Viime vuosi oli Pirkanmaalla tiivistä valmistautumista tulevaan. Vaaleilla valittu 79-jäseninen aluevaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022. Organisaatio on nyt paketoitu lain edellyttämällä ja mahdollistamalla tavalla.

Työntäyteinen ja hektinen valmisteluvuosi on takana. Rivivaltuutetun näkökulmasta olen erityisen tyytyväinen kahteen asiaan. Ensinnäkin puoluepoliittisia erimielisyyksiä ei juurikaan ole ollut. Toiseksi motivoitunut valmistelukoneisto luottamushenkilöineen ja viranhaltijoineen on haasteellisten asioiden äärellä tehnyt ansiokasta arjen kenttätyötä pirkanmaalaisten parhaaksi.

Tässä paikallislehdessä (LVS 26.4) aluevaltuutettukollegani Tuula Petäkoski-Hult hyvin kuvasi hyvinvointialueen tämän hetken tuntoja kolumnissaan ”Asukkaiden palvelut edellä – hallintoakin tarvitaan”. Hyvinvointialueemme johtaja Marina Erhola on viestinyt painokkaasti ja mielestäni aivan oikein työrauhan perään. Twitter- julkaisussaan hän kirjoittaa: ”Suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi toivomme, että tulevalla hallituskaudella hyvinvointialueet saavat työrauhan tehdä uudistusta todeksi. Työvoimakysymykset ovat huolista päällimmäisiä alueilla”.

Pirkanmaan hyvinvointialue on alkutaipaleella. Moni asia vaati parsimista, epäkohtien poistamista ja kaikin puolista kehittämistä. Puutteet tunnistetaan, mutta toivottavasti myös olemassa olevat hyvät asiat huomataan ja joskus jopa kannustetaan. On myös tiedostettava, että kaikki ei ole hyvinvointialueiden itsensä päätettävissä.

Valtiovallan toimenpiteet rahoituksineen, hoitaja- ynnä muine mitoituksineen, kansainvälinen tilanne suhdanteineen ja inflaatioineen, valtion velka ja kasvavat korkomenot, valtakunnallinen osaajien puute… Näiden edessä ei pidä antautua mutta ei niitä voi ohittaakaan.

Edellisessä kolumnissani toin esille osallistus- ja vaikuttamismahdollisuuksia hyvinvointialueilla. Keskityin lakisääteisin vaikuttamistoimielimiin eli vanhusneuvostoon, vammaisneuvostoon ja nuorisovaltuustoon. Tässä nostan esille yhden kaiken kansan osallistumisväylän.

Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää toukokuussa neljä asukastilaisuutta eri puolilla maakuntaa. Pirkanmaalaisia kutsutaan mukaan kyselemään ja keskustelemaan hyvinvointialueen palveluista. Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää etukäteen verkkolomakkeella. Tilaisuuksia voi seurata myös etälähetyksen kautta. Asukastilaisuudet pidetään tiistaisin; 9.5. Valkeakoski, 16.5 Tampere, 23.5. Sastamala ja 30.5. Mänttä- Vilppula. Lisätietoja www.pirha.fi . Osallistukaa ja vaikuttakaa!

Erkki Paloniemi

aluevaltuutettu

Vesilahti