Partiotaidoista on hyötyä myös työelämässä – taitoja testattiin Narvan SM-kisoissa

Jenni Vilkman (vas.) ja Late Kirves ottivat kilpailijoita vastaan kahdeksannen rastin alussa. Yhtenä tehtävänä kilpailijoilla oli ilmoittaa Kirvekselle ja Vilkmanille, kuinka kauan he arvioivat suunnistamisen kahdeksannen rastin varsinaiselle tehtäväosuudelle kestävän. Kuva: Annika Pusa

Narvassa järjestettiin viikonloppuna partiotaitojen SM-kilpailut. Mukana oli yhteensä 37 joukkuetta, jonka jäsenet olivat iältään 12–17 -vuotiaita. Kisojen ja Vesilahden Valkohäntien lippukunnan johtaja Soila Simola kertoi, että kilpailut olivat hieman tavallista pienemmät osallistujamäärältään, sillä yleensä mukana on 40–50 joukkuetta.

Joukkueet suorittivat rastipaikoilla erilaisia tehtäviä, jotka mittasivat osaamista monilla osa-alueilla. Kilpailun järjestämisestä vastasivat Vesilahden Valkohännät, apunaan heillä olivat alueen kahdeksan muuta lippukuntaa. Järjestelyihin osallistuvat lippukunnat eivät itse ota kilpailuihin osaa puolueettomuuden ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi.

Mitä kilpailut antavat osallistujille?

– Kilpailuissa opittuja tietoja ja taitoja pääsee kokeilemaan ja testaamaan, Simola kertoo.

– Kilpailut myös innostavat ja tehostavat uuden oppimista. Tässä kilpailussa testattiin muun muassa kädentaitoja, Kalevalan tuntemusta, ensiapu- ja retkeilytaitoja. Yksi rasti oli tarkoitus suorittaa mahdollisimman nopeasti, sen nimi oli Houston Laukko. Nimensä rasti oli saanut Laukon kartanon menestyneimmän ravihevosen mukaan. Kaiken kaikkiaan rasteilla pääsi näyttämään osaamistaan hyvin monipuolisesti.

Kärki eteni kisojen suunnittelijoiden arvioimalla vauhdilla.

– Osa kilpailijoista päätyi kyllä myös käyttämään vähän eksoottisempia reittejä rasteja etsiessään, Simola hymyilee.

Kaiken kaikkiaan partion tavoitteena on kehittää jokaisen yhteiskuntataitoja ja auttaa pärjäämään erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa.

– Sen olen itse huomannut työelämässä, että kun vastaan tulee ongelma, partiolaiset yleensä lähtevät sitä heti ratkomaan, ongelmalle tehdään jotakin. Myös tiimityön tekeminen on partiolaisille hyvin tuttua. Asioita tehdään partiossa paljon yhdessä, Simola kiteyttää.

Kilpailun vihreän sarjan voitti Karhunvartijoiden Sorsamunakkaat Päijät-Hämeestä ja oranssin sarjan Kalevan Suuntatyttöjen Tunturisopulit Hämeestä.

Sahalahden Sinisusien Kärpät ratkoivat tunnistustehtävää. Kilpailussa he sijoittuivat lopulta kahdeksanneksi. Kuva: Annika Pusa

 

Tehtäväpäällikkö Mari Varonen valvoi, että rastipaikalla kaikki sujui jouhevasti. Kuva: Annika Pusa

 

Sinisusien Kärpät kädentaitoja ja tarkkuutta testaamassa. Kuva: Annika Pusa
Kisojen johtaja Soila Simola (vas.) tutki rastikarttaa yhdessä kisatoimikunnassa mukana olleen Jaana Marttilan kanssa. Kuva: Annika Pusa