Kuljun peräkonttikirppikseltä saattoi tehdä löytöjä

Risto Larno esittelee aikoinaan mökillä käytössä ollutta öljylamppua. Kuva: Senja Kääriäinen

Kuljun kartanon parkkialueella järjestettiin lauantaina 20. toukokuuta peräkonttikirpputori, johon saapui toistakymmentä myyjää autoineen. Tavaraa löytyi laidasta laitaan, niin vanhoja astiastoja, maljakoita, vaatteita ja koruja kuin vintin perältä löytyneitä aarteita.

Sari Nokelaisella oli ensimmäisen maailmansodan aikaisia kirjekuoria priimakunnossa olevien postimerkkien kera. Kuva: Senja Kääriäinen

Sari Nokelaisen myyntipöydässä oli jos jonkinlaista vanhaa esinettä: postimerkkejä, kynttilälankasakset, vanhoja valokuvia, sodan jälkeisiä koriste-esineitä ja kirpputoriasiakkaita eniten kiinnostaneita 1900-luvun alusta olevia kirjeitä.

Nokelainen kertoi, että talon vintiltä löytyi kasapäin ensimmäisen maailmansodanaikaisia kirjeitä ja kuoria. Monet niistä on leimattu vuonna 1915.

− Postimerkit ovat hyvässä kunnossa, ja niiden leimoista näkyvät vuosiluvut selkeästi. Suurin osa kirjekuorista on jo mennyt kaupaksi.

Nokelaisen hallussa olleet vanhat valokuvat ovat kiertäneet usean omistajan kautta ja osa on jo jatkanut matkaansa seuraavalle omistajalle.

− Isäni osti aikoinaan vanhoja valokuvia kirpputoreilta. Ne ovat luultavasti olleet jo silloin useamman ihmisen omistuksessa ja kulkeneet monien käsien kautta.

Risto Larno oli myymässä kotinsa tarpeetonta tavaraa. Pöydästä silmään pisti hyväkuntoinen vanha öljylamppu.

− Tämä on 1950-luvulta ja se oli meillä käytössä mökillä monta vuotta, kun ei ollut vielä sähköjä. Lamppu jäi tarpeettomaksi, kun saimme mökkiin sähköt.

Viime vuosina kirpputoriharrastus on lisääntynyt ja varsinkin nuoret suosivat käytettyjä tavaroita eettisyyden ja ekologisuuden nimissä. Samana viikonloppuna Ideaparkissa järjestetyt Fidan muotinäytökset keräsivät myös paljon kiinnostuneita paikalle.

 

Senja Kääriäinen