Keksintöjen tuotteistaminen on pitkäpiimäistä puuhaa – Ari Marttilalla on pitkä lista ideoita odottamassa

Ari Marttila (vasemmalla) kehitti liukuvasta laituriportaasta kolmannen patenttinsa. Juha Vaahtolammi halusi tuotteen osaksi valmistamiaan laitureita. Kuva: Seppo Kummala

Vesilahtelainen yrittäjä Ari Marttila esittelee selvästi innoissaan tuoretta innovaatiotaan. Miehen kehittelemä liukuva laituriporras on vihdoin pääsemässä tuotantoon, vaikka ajatus oli saada tuote lanseerattua jo viime kesän uimavesiin.

– Aika vain kului ja sain ensimmäisen prototyypin valmiiksi vasta syksyllä.

Liukuvan laituriportaan ideana oli mahdollistaa helppo kulku laiturilta veteen loivia portaita myöten. Etenkin varttuneemmat uimarit voivat kokea pystysuoria laituritikkaita kapuamisen raskaana. Kun laituriporras liukuu rullien päällä, se on kevyt vetää uinnin päätteeksi kuivamaan laiturille.

– Näin portaat pysyvät puhtaana levästä tai vaikkapa täkäläisiin vesiinkin pesiytyneistä hyytelösammaleläimistä, Marttila kuvailee ja näyttää, kuinka tikkaat liukuvat kiskoillaan kevyesti ponttonilaiturin päälle.

Käytännössä nosto on vielä kevyempää, kun vesi auttaa nosteellaan kelluttamalla puisia portaita. Puun Marttila valitsi porrasmateriaaliksi sen miellyttävän tunnun vuoksi. Yksityiskohdat on selvästi tarkkaan mietittyjä. Tekniset yksityiskohdat näyttävät simppeliltä, mutta niiden hiominen, kuten vaikka ruuvin reikien oikea paikka selvisi vasta prototyyppiä työstämällä.

– Kyllä tämä lopullinen malli on melko erilainen kuin ensimmäinen prototyyppi. Esimerkiksi liukukiskot vaihtuivat tikkaiden sisäreunaan. Saranarakennetta täytyi työstää useaan otteeseen.

Marttila on jättänyt huhtikuussa patenttihakemuksen sisään laituriportaan liukurakenteesta. Nyt tarkoitus on saada tuote markkinoille. Mies uskoo tuotteelle olevan kysyntää vientiin saakka. Verkkokaupan ja jälleenmyyntiverkoston lisäksi hän ei ole unohtanut juuriaan. Hän aloitti yhteistyön myös vesilahtelaisen laiturivalmistaja Juha Vaahtolammin Jumatuonti Oy:n kanssa. Vaahtolammi näki laituriportaassa hyvän idean ja otti sen laitureidensa lisätuotevalikoimiin.

Liukuvan laituriportaan idea piilee saranarakenteessa. Kuva: Seppo Kummala

Jos kaupallisen tuotteen kehittely kesti kauan, sen ideointi oli vielä pidempi projekti. Ari Marttila kertoo, että hänellä on ollut jo kymmenen vuotta pöytälaatikossa ideavihko, jossa on kymmenen mielestään kehittämisen arvoista ideaa. Liukuva laituriporras päätyi ensimmäisenä niistä tuotantoon.

– Aloin jokin aika sitten miettiä, että eivät ne ideat loputtomiin odota, ne täytyy toteuttaa.

Paljastamatta enempää, seuraavat ideat muhivat jo lähtökuopissa tuotteistamistaan ja patentointiaan. Patenttia odottava laituriporras on jo Marttilan kolmas patentti. Ensimmäinen syntyi vuonna 1994, se oli uudenlainen paperirullateline. Viime vuonna Marttila sai patentin kehittämälleen turvaporttijärjestelmälle.

Patentti suojaa uuden idean kaupallistamisen, mutta prosessi on vaativa. Itse patenttihakemus maksaa 250 euroa, mutta kulut syntyvät tarkasta suunnittelutyöstä, käytännössä tarvittavien patenttiasiantuntijoiden palkkioista.

Lisäksi patentin ylläpidosta alkaa kertyä vuosikuluja, jos patentin haluaa pitää yllä.

– Pöytälaatikkoon patentteja ei kannata tehdä. Tuotteen täytyy olla kaupallisesti hyödynnettävissä, jotta patentin ylläpito kannattaa.

Tuoreimman patenttityönsä yhteydessä Marttilalle selvisi etenkin vientiyrityksille tärkeä etu.

– Kun saat suomalaisen patentin, voit hakea sen samalla eurooppapatentiksi.

Eurooppapatentti on voimassa 38 patenttisopimuksen allekirjoittaneessa maassa. Järjestelmä perustettiin vuonna 1973. Suomi liittyi Euroopan patenttisopimuksen tehneiden joukkoon vuonna 1996.