Suomalaiset ovat ihastuneet kirkkoihin, mikä näkyy Tiekirkkojen suosiossa kesälomalaisten kiertäessä maata. Myös Lempäälän keskiaikainen kivikirkko, Pyhän Birgitan kirkko sekä Vesilahden kirkko ovat suosittuja tutustumiskohteita. Se ei ole mikään ihme, sillä molemmissa on ainutlaatuiset erityispiirteensä.
Pyhän Birgitan kirkko edustaa keskiaikaista kirkkorakennusperinnettämme, mutta tyypillinen lajinsa edustaja se ei ole. Jykevän kauniisti seisovassa kivikirkossa näkyy ajan ja paikan kerroksellisuus. Vaikka Pyhän Birgitan muistolle omistettu kivikirkko on alunperin rakennettu jo 1500-luvun alkupuolella, on sitä laajennettu useaan otteeseen. Ristikirkoksi se laajeni 1830-luvulla.
Historian kerrostumista kiinnostunut löytää arkkitehtonisia jälkiä eri aikakausilta, mutta kirkkorakennus yhdistää myös rakennusperinnettä kahden maakunnan, Hämeen ja Satakunnan rajamailta. Runsaat krumeluurit kirkon päätykoristeissa kertovat satakuntalaisesta rakennusperinteestä. Vertailukohtaa voi löytää vaikka Ulvilan keskiaikaisesta kirkosta, jossa satakuntalainen rakennustyyli näkyy puhtaasti Pyhän Olavin kunniaksi rakennetusta kirkosta.
Hämäläiset kirkkorakentajat suosivat suoraviivaisempaa rakennustyyliä. Esimerkiksi Hauhon saman aikakauden kivikirkosta satakuntalaispiirteet puuttuvat, mutta muuten kirkon yhtäläisyydet Pyhän Birgitin kirkon kanssa ovat merkittävät. Pyhän Birgitan kirkon muhkeat, kirkon nurkista pullataikinan tavoin paisuvat kulmakivet noudattelevat erityistä hämäläistä kirkkorakennusperinnettä.
Vinkki: Huomaa kirkossa käydessäsi alttarin yläpuolinen puinen krusifiksi. Se on kirkon ainoa keskiajalta säästynyt esine.
Lempäälän kirkko on osa Tiekirkkoverkostoa ja siihen pääsee tutustumaan opastetusti tiekirkot.fi -sivustolla annettuina aikoina. Tänä kesänä aukioloajat poikkeavat hieman aiemmista erinäisten kesätapahtumien vuoksi. Pyhän Birgitan kirkko aukeaa Tiekirkkona 26. kesäkuuta.
Vesilahden kirkko on taas aivan omanlaisensa nähtävyys, jossa on varsin kiinnostavia rakennusteknisiä ratkaisuja. Vanha Vesilahden seurakunta oli vakaissa aikeissa rakentaa kivikirkon, sitä varten kerättiin jo rahaa sekä alettiin valmistaa kiviä. Vain kivisakasti valmistui, kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa uskonpuhdistuksen aikoihin päätti, että kirkon varat käytetään mieluummin hänen sotakassaansa. Katolisesta uskonnosta evankelisluterilaiseen aikaan siirtyminen vei siten kivikirkon rahat, jäljelle jäi vain kivisakasti. Valmiit seinäkivet ladottiin hautausmaan ympärille.
Vesilahden kirkko tehtiin hirsistä, mutta se maalattiin jäljittelemään kivikirkkoa. Suuren puukirkon suunnitelmat jouduttiin hyväksyttämään Ruotsissa asti, mikä ei kirkonrakentaja Matti Tolpoa kaikin tavoin miellyttänyt. Hän pitäytyi joissakin omaperäisissä ratkaisuissaan, minkä vuoksi kirkkoa on jouduttu tukemaan metallitangoin, jotta hirsikehikko pysyy pystyssä.
Vinkki: Vieraillessasi kirkossa, kokeile tunnistaa sivulaivoja kiertäviä kaiteita koristavat maalausten hahmot. Kaikki alttarille päin katsoen vasemmalla laivalla olevan kaiteen maalaukset esittävät Raamatun naisia.
Vaikka Vesilahden kirkko ei kuulu Tiekirkkoverkostoon, sitä pidetään tutustumista varten auki kesäkuusta elokuuhun arkisin.
Pyhän Birgitan kirkko, Kirkkopolku 1, Lempäälä
Tiekirkko avoinna: 26.6.–13.8. ti–pe ja su kello 12–18, opas paikalla, kello 17.30 kesäillan psalmi. Huom! Poikkeuksellisesti tiekirkko on avoinna 26.–30.6. ja 24.7.–28.7. vain ma–pe, suljettu 1.–2.7. ja 29.–30.7.
Vesilahden kirkko, Rautialantie 208, Vesilahti.
Vesilahden kirkko on auki tutustumista varten kesäkuusta elokuuhun arkisin klo 9-15 ja tilaisuuksien yhteydessä.