Päättäjien monet roolit

Veijo Niemi.

Tällä kertaa istuimme vähän kuin sillit suolassa Technopoliksen kokoustilassa. Äänentoisto laitteet toimivat hyvin verrattuna Tampere talon laitteisiin.

Asialistalla oli useita isoja asioita, kuten vuoden 2023 talousarviosta keskustelu ja Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma vuosille 2024–2027. Hyväksyimme myös vuoden 2022 tilinpäätöksen ja vastuuvapauden myöntämisen. Kuulimme henkilöstökertomuksen 2022.

Ylläolevat ovat sitä peruskauraa. Mutta niiden jälkeen alkoikin sitten hieman erilaista kokouskuviota. Seurauksena eduskuntaan siirtymisistä vaihtui koko puheenjohtajisto.

Lauri Lyly (sd.) pyysi ja sai eron puheenjohtajan tehtävästä jääden kuitenkin edelleen aluevaltuutetuksi. Anna-Kaisa Ikonen (kok.) pyysi ja sai eron 1. varapuheenjohtajan tehtävästä jääden kuitenkin myös aluevaltuutetuksi. Tilalle valittiin puheenjohtajaksi Johanna Loukaskorpi (sd.), 1. varapuheenjohtajaksi Aleksi Jäntti (kok.) ja 2. varapuheenjohtajaksi Erja Pelkonen (ps.).

Miko Bergbom (ps.) pyysi ja sai eron 2. varapuheenjohtajan tehtävästä ja hän luopui myös aluevaltuutetun tehtävästä. Seuraavaksi Joakim Vigelius (ps.) pyysi ja sai eron aluevaltuutetun tehtävästä. Heidän tilalleen nousi perusuomalaiset varavaltuutetut Arto Grönroos ja Veli-Matti Ahtiainen. Aluehallitukseen vaihtui myös Joakim Vigeliuksen tilalle Lassi Kaleva (ps.).

Tästä hetkestä eteen päin alkoi vilkas keskustelu kahden valtuutetun luopumisesta aluevaltuustosta. Keskustelu tuntuu edelleen jatkuvan lehdissä ja nettimaailmassa. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, monien mielestä tehtävän vastaanottaessaan sitoutuu sen hoitamaan seuraaviin vaaleihin asti ja toisten mielestä yhdellä ihmisellä ei saisi olla useita tehtäviä eri tasoilla eli kunnassa aluevaltuustossa ja eduskunnassa.

Itse olen yksi näistä yli sadasta kansanedustajasta joilla on myös rooli kotikunnassa ja aluevaltuustossa. Ajankäytöllisesti olen ehtinyt kokouksiin pääosin kun osa niistä on myös etäkokouksia. Minun mielestäni eri tasoilla toimimisesta on hyötyä omaan kuntaan ja alueelle ja toisaalta kunnasta ja alueelta tulee paljon viestiä vietäväksi eduskuntaan eri valiokuntiin.

Eduskunnassa olemme nyt jo rakentaneet uutta hallitusta ennätyspitkän ajan, mutta kun huolella tekee, niin tulee varmasti parempaa tulosta kuin liian nopeasti rakentaen ja hetken kuluttua purkaen. Petteri Orpo (kok.) on kertonut haluavansa juhannussaunaan pääministerinä.

Näillä ajatuksilla lämpenevässä kesäkuun säässä menemme kohti kesän suurta juhlaa eli juhannusta. Siihen asti ahkeroin vielä eduskunnassa ja säätytalolla Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Veijo Niemi (ps.)

kansanedustaja, aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu

Lempäälä