Juhannusaaton kesätorilla oltiin ajoissa liikkeellä

Asiakkaat Anja (vas.) ja Toivo Koskela pullaostoksilla. Heitä palvelivat sisarukset Marja-Liisa Viikari (vas.) ja Anita Välimäki. Kuva: Annika Eronen

Narvan kesätori sijaitsee nykyisin Latomaantiellä Ristiveräjän kiinteistön piha-alueella. Muun muassa asvaltointi on uusittu ja toritelttoja uusittu.

Juhannusaattoaamuna myyjät asettelivat tuotteitaan esille jo ennen puoli kahdeksaa ja ensimmäisiä asiakkaitakin alkoi ilmaantua pihapiiriin hieman puoli kahdeksan jälkeen.

– Lähdin tänä aamuna Tampereelta aikaisin liikkeelle ja ajattelin, että tulen tähän heti ostoksille, kertoi Kauko Viljanen.

– Meillä on kesäpaikka täällä. Ostin mansikoita ja perunoita, käyn tässä torilla melkein joka lauantai. Tämä on hyvä tori, tuotteet ovat hyviä ja tuoreita, Viljanen kehui.

Sisarukset Marja-Liisa Viikari Rämsööstä ja Anita Välimäki Suonolankylästä olivat tulleet juhannusaatontorille myymään muun muassa pitkoja, pullia, saaristolaisleipää ja pikkuleipiä. Viikari ja Välimäki ovat aina tulleet hyvin toimeen keskenään ja päättivät yhdessä kokeilla torimyyntiä, kun heitä siihen erikseen kysyttiin.

– Leivonnaisten myyjiä ei niin kauheasti täällä ollut, Viikari kertoi.

– Aloitimme myymisen nyt tänä keväänä ja joka lauantai olemme käyneet. Päätimme, että sitten lopetamme, kun puolet tuotteista jää myymättä. Niin ei ole käynyt, vaan esimerkiksi viimeksi kaikki myytiin loppuun, hän lisäsi hymyillen.

Juhannusta sisarukset aikoivat viettää Vesilahdessa lastensa ja lastenlastensa kanssa.

– Koko juhannus ollaan mökillä yhdessä sukulaisten kanssa, Välimäki sanoi.

Tamperelaisilla Anja ja Toivo Koskelalla on Vesilahdessa kesämökki, missä he yleensä viettävät lähes koko kesän.

– Vaimoni on vielä tästä ihan läheltä kotoisin, sieltä olen hänet aikoinani kopannut mukaani, Toivo Koskela sanoi pilkettä silmäkulmassa. -Ostamme ainakin pullaa, perunoita ja mansikoita. Juhannusta vietetään suvun kanssa mökillämme. Savustan kalaa ja katselen, mitä se nuoriso touhuaa, Koskela hymyili.

Annika Eronen

Kaija-Leena Ihme oli torilla myymässä itse tekemiään muikkukukkoja. Talvella tarjolla on myös lihakukkoja, joissa Ihme käyttää peuranlihaa. Kuva: Annika Eronen
Kauko Viljanen oli juhannusaattoaamun ensimmäisiä asiakkaita kesätorilla Narvassa. Kuva: Annika Eronen
Torille alkoi ilmaantua kojujen eteen jonoa jo heti kahdeksan aikaan. Kuva: Annika Eronen