Savolaiselle Suomen ennätys EM-kisoissa

Kuvassa Iiris Savolainen lämmittelytilassa. Kuva: Rebin Rezazadeh

Nuoresta iästään huolimatta jo vuosia painonnostolavoja kiertänyt Iiris Savolainen oli hyvässä nostovireessä alle 17-vuotiaiden Euroopan mestaruus kilpailuissa Moldovan Chisinaussa. Alle 55 kiloisten painoluokan A-ryhmässä nostanut vesilahtelainen aloitti kisaurakkansa tempaamalla ensimmäisellä yrityksellään 64 kiloa joka on kaksi kiloa alle omissa nimissään olleen SE-tuloksen.

Helposti onnistuneen noston jälkeen tankoon pyydettiin 67 kiloa, joka viimeisellä nostolla onnistuessaan oli uusi Suomen ennätys. Tällä tuloksella Savolainen sijoittui lajikohtaisessa kilpailussa tempauksen neljänneksi jääden vain kaksi kiloa pronssimitalista.

Työntönostoissa aloituspaino 78 kilosta nousi helpon näköisesti. Toinen nosto 81 kilosta nousi sekin suorille käsille vaivattomasti, kuitenkin tuomarit näkivät nostossa virheen minkä johdosta nosto hylättiin.

Lyhyt palautumisaika verotti viimeisestä työntöyrityksestä parhaan terän ja ylöstyöntövaiheen epäonnistuttua Savolaisen työntötulokseksi jäi
aloituspainona nostettu 78 kiloa. Yhteistuloksella 145 kiloa oltiin Euroopan kovimpien nostajien listalla sijalla kuusi.

Valmistautuminen kisoihin sujui suunnitellusti, mutta pieni nuha ennen lähtöä vähän häiritsi. Tempauksen lämmittelyt oli kevyitä, lavalla tuntui hyvältä. Työnnön lämmittelyt oli todella väsyneitä, eikä lavallakaan kulkenut.

– Kokonaisuudessaan olen ihan tyytyväinen suoritukseen, kertoo Savolainen kisastaan.

Teemu Roininen