Ymmärrystä yllätysten aikaan

Hannu Salonpää.

Oletko kuullut megatrendeistä tai heikoista signaaleista? Luultavasti ne ovat menneet monelta lukijalta ohi. Tiedon tulva on nykyisin niin valtava, että epäolennainen tieto haukkaa ajan, mutta sitä vastoin olennainen tieto hukkuu tai jää huomiotta. Tokihan epäolennaisen ja olennaisen tiedon käsite on varsin suhteellinen ja ihmiskohtainen.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli tutummin Sitra julkaisee vuosittain Megatrendit-selvityksen, joka luotaa mielenkiintoisella tavalla kehityskulkuja, joita ei kuitenkaan kenenkään kannattaisi ohittaa.

Sitran kotisivulla todetaan, että yllätysten ja epävarmuuden keskellä tulevaisuus näyttää epävarmalta, jopa pelottavalta. Erilaiset kriisit, kuten Venäjän hyökkäyssota
ja koronapandemia ovat vieneet huomiomme viime vuosina sekä kaventaneet ja lyhentäneet tulevaisuushorisonttiamme.

”Huomio kiinnittyy ymmärrettävästi tästä hetkestä selviämiseen. Megatrendit eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään. Megatrendit eli muutosten laajat kaaret auttavat ymmärtämään yllätysten aikaa ja suuntaamaan katsetta pidemmälle tulevaisuuteen”, Sitrasta muistutetaan.

Sitran viisi vuodelle 2023 laatimaa megatrendiä ovat: luonnon kantokyvyn mureneminen, hyvinvoinnin haasteiden kasvaminen, demokratian kamppailun koveneminen, digivallan kilpailun kiihtyminen ja talouden perustan rakoileminen. Kaikki megatrendit ovat varsin hätkähdyttäviä ja hämmästyttävän ajankohtaisia juuri nyt.

Sitra, joka tunnetaan myös tulevaisuustalona omaa Suomen parhaimmat visionäärit, jotka kykenevät luotaamaan luotettavasti muutosten kaaria. Äkkiseltään ensimmäinen, luonnon kantokyvyn mureneminen näyttäytyy ehkäpä kaikkein suurimpana uhkana ja asettaa ihmiskunnalle suurimmat haasteet. Ihminen elää luonnosta ja sen hyvinvoinnista. Tämä on prioriteetti numero yksi.

Toinen mielenkiintoinen asia, jonka Sitra nostaa usein esille on heikot signaalit. Heikko signaali on Igor Ansoffin 1970-luvulla kehittämä strategiatutkimuksen käsite. Sen perusajatus on, että organisaatioiden on vaikea vastata äkillisiin muutoksiin, joita ne eivät ole kyenneet ennakoimaan.

Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Usein ne ovat yllättäviä ja nykyistä ajattelua haastavia, todella tapahtuneita asioita.

Hannu Salonpää