Pohjoismaisia vieraita odotetaan

Pohjoismaisilla vierailuilla tutustutaan naapurimaiden arkeen ja juhlaan. Syyskuussa 2017 osa vieraista leipoi piirakoita Soili Turkkisen opastamana ja kuuli samalla karjalaisuudesta. Toinen osa vieraista, mukana lukiolaisia, treenasi humppaa. Kuva: Riitta Mäkinen

Yksi Lempäälän erityispiirteistä on vuosikymmeniä pitkä ruohonjuuritason pohjoismainen yhteistyö. Lempäälä kuuluu ystävyysrinkiin, jonka muut jäsenet ovat Ulricehamnin pikkukaupunki maaseutualueineen Göteborgin suunnalla Ruotsissa, Kerteminde Fyn-saarella Tanskassa ja Øvre Eiker tunnin matkan päässä Oslosta.

Tänä vuonna on Lempäälän vuoro vastaanottaa vieraita joka ystävyysyhdistyksestä, 33 henkeä, ja esitellä muun muassa Lempäälä-päivän viettoa 9. syyskuuta.

Aiemmin harrastetut ystävyyspaikkakuntien kuntavaikuttajien kokoukset hiipuivat lamakaudella, mutta Pohjola-Norden yhdistykset järjestävät edelleen innokkaasti ja vuosittain seuramatkoja toistensa luo. Lempäälän kunta ja seurakunta ovat perinteisesti tukeneet tätä kanssakäymistä muun muassa kustantamalla yhteisaterioita ja mahdollisesti ohjelmalla.

Naapureihin suuntautuvista matkoista ei irtoa suurta eksotiikkaa, mutta ne ovat silti kiinnostavia. Miten naapurit toteuttavat pohjoismaisia yhteiskunta- ja kotielämän toiveita ja tavoitteita? Miten historialliset kohtalot näkyvät edelleen? Suomen olojen tuntemus on Pohjoismaissa usein vajavaista; vierailut korjaavat asiaa. Entä tutut majoittajaperheet, mitä kuuluu? Tai millaisia ovatkaan uudet majoittajat tai vieraat?

Yksi näiden matkojen idea on perhemajoitus. Se on edullista, mutta myös tapa päästä sisälle naapurimaan oloihin ihan toisella tavalla kuin tavallisilla turistimatkoilla.

Syyskuun vierailua varten Lempäälän Pohjola-Norden rakentelee kesän kuluessa vierailuohjelman, jonka useimpiin osiin myös majoittajat ja yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita. Kesän kuluessa etsitään myös majoittajat kahdeksi yöksi, vanhoja tuttuja ja uusia kotoisasta kansainvälisyydestä uteliaita. Isäntäväeksi voi ilmoittautua tai kysellä lisää Me nyt -palstan Pohjola-Norden ohjeiden mukaan.

Usein luullaan, että Pohjola-Nordeniin kuuluakseen pitäisi olla ruotsin kielen taitoinen, jollei suomenruotsalainen, mutta Lempäälän Pohjola-Norden toimii vierailuja lukuun ottamatta suomeksi. Toki kielitaidosta on iloa ja ruotsin harrastusta suositaan, mutta mukana on puolin ja toisin ollut aivan ummikkojakin ja hekin ovat vierailuvaihdon myötä luoneet pitkiä ystävyyssuhteita.

Riitta Mäkinen

Lempäälän Pohjola-Norden ry. 35 vuotias

• Lempäälän pohjoismaista vierailuvaihtoa järjesti 1960-luvulta lähtien erityinen toimikunta. Sen tilalle perustettiin monipuolisempaa toimintaa järjestävä yhdistys vuonna 1988. Yhdistyksellä on ollut useita pitkäaikaisia aktiiveja, joista erityisen ansioitunut Raija Isotalo on nimetty kunniapuheenjohtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja on Marja Sundström ja sihteeri Rita Kaarla.

• Yhdistys pitää esillä pohjoismaista yhteisyyttä ja sen merkitystä eri tavoin. Vierailuvaihdon lisäksi se järjestää mm. vuotuiset Pohjolan pidot sekä kirjastojen kanssa ohjelmaa syksyiselle pohjoismaiselle kirjallisuusviikolle. Ruotsinopinnoissa menestyneille jaetaan stipendejä. Äskettäin järjestettiin Museoraitin Lastenpäivään askartelupiste.

• Lempäälän Pohjola-Nordenissa on kuutisenkymmentä jäsentä Lempäälästä ja Vesilahdesta. Se on yksi Suomen Pohjola-Norden -liiton paikallisyhdistyksistä. Vastaava liitto paikallisyhdistyksineen toimii jokaisessa Pohjoismaassa, mutta läheskään kaikilla yhdistyksillä ei ole yhtä aktiivista vierailuvaihtoa.

Naapurimaiden tapoihin on ystävyysmatkoilla hauska tutustua. Norjassa kansallispäivä 17.5. on iloinen kevätjuhla. Kuva: Riitta Mäkinen
Lempäälän Pohjola-Norden järjestää mielellään ohjelmaa myös lapsille, viimeksi Museoraitin Lastenpäivässä. Kuva: Aila Ruhala