Onko naapurisopu kesämökillä koetuksella?

Anne Sällylä.

Mökkinaapuri aloitti heti sunnuntai aamusta puiden kaadon moottorisahalla. Toinen naapuri polttaa risuja ja meressä hurjastelee yli 100 kilometriä tunnissa liikkuva vesijetti. Postilaatikkoon heilahti heippa lappu, jossa naapuri avautuu koiristasi aihetuvasta melusta.

Tänä kesänä olen kuullut ja lukenut mökkinaapureiden toinen toistaan kummallisimmista riidoista. Toiset riidat ovat päätyneet jopa käräjille. Varjostava puu, luvaton raja-aita ja pihan epäsiisteys autonromuineen ovat muiden muassa asioita, joista on aiheutunut eripuraa mökkinaapurien välille. Muunlaista häirintää ovat esimerkiksi vandalismi ja uhkaava käyttäytyminen.

Matalalla ja liian lähelle mökkiä lentävät ja kuvaavat dronet närkästyttävät varmasti. Tieriidat voivat olla mökkiläisten keskuudessa hyvinkin yleisiä. Yleisin riidan syy on raha, mutta myös missä tie kulkee, kuka sitä saa käyttää ja tiehoidon taso. Asiantuntijoita tarvitaan entistä enemmän, jotta naapurisopu säilyy ja lakia tulee noudatettua.

Oman kuusikymmentäluvulla rakennetun kesämökkini Turun seudulla myin muutama vuosi sitten. Kerran, ennen mökin myyntiä, ajoin tuttua tietä pitkin mökilleni. Tielle oli kaivettu valtava kuoppa, joka oli täynnä kaatopaikkajätettä. Kiertotie kulki kuopan sivusta, siinä piti pitää kieli keskellä suuta, ettei auto pudonnut kuoppaan. Mökkitie kuului naapurilleni, joten en asiasta valittanut. Pikkuhiljaa luonto peitti kuopan. Tuskin onnistuisi tänä päivänä.

Pidätkö naapureistasi vai etkö voi sietää heidän tapojaan? Hyväksytkö naapurista kantautuvat lasten ja koirien äänet osana arkeasi? Naapurien metelöinti saa välillä itse kunkin hermostumaan. Jos järjestät juhlia, voit selvitä suuremmilta suuttumuksilta kutsumalla naapurit mukaan juhlimaan tai ainakin ilmoittaa heille tulevista pippaloista.

Jos kesän suunnitelmiisi kuuluu uuden betonilaiturin rakentaminen, on siitä riidan välttämiseksi kohteliasta keskustella naapurin kanssa, vaikka rakentamismääräykset eivät hanketta säätelisikään. Pyydä naapurisi joskus kahville tai ainakin tervehdi mökkitiellä.

Nykyään asenne riitoja kohtaan on muuttunut sallivammiksi, valitetaan herkemmin ja riitoja on enemmän. Riidat naapurisuhteessa voivat satuttaa pahasti ja jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa. Ihminen on herkkä muistamaan myös riitatilanteessa lausutut naljailut. Kaikesta huolimatta hankalien asioiden käsittelyä ei kannata lykätä vain sen takia, että yrittää välttää tai jopa pelkää riitelyä.

Turhaa pahaa stressiä voi parhaiten estää yrittämällä käsitellä asiat sitä mukaa, kun ne tulevat vastaan. Kannattaa miettiä, onko riitelystä ylipäätään mitään hyötyä asian kannalta. Myös tilannetajua kannattaa pyrkiä käyttämään, esimerkiksi, onko hyötyä ottaa esille hankala keskustelu, juuri ennen mökkiläisten yhteistä juhannusjuhlaa. Oma vireystila vaikuttaa merkittävästi siihen, miten tilanteeseen pystyy suhtautumaan. Oma ennakkoasenne kannattaa pitää hyvänä ja realistisena.

Naapurille ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa esimerkiksi pölystä, hajusta tai melusta. Jos kiinteistöllä tapahtuu kiellon vastaista toimintaa, voi haitan kärsijä nostaa kanteen käräjäoikeudessa. Kun naapuri häiritsee, kannattaa asia ottaa rohkeasti hänen kanssaan puheeksi. Sietämisen tasot vaihtelevat, joku on herkempi kaikelle, toinen sietää enemmän.

Omaa sietokykyä voi pyrkiä nostamaan tietoisesti. Kun riitelyn aiheuttama kuormitus on vain ajoittaista, on se tietysti helpompi kestää. Naapureilta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta. Kun naapurin kanssa on hyvissä väleissä häneltä voi hädän hetkellä pyytää apua, syksyn tullen, vaikka veneen tai laiturin nostossa. Kanssakäyminen lisää luottamusta, yhteisymmärrystä ja viihtyisyyttä.

Anne Sällylä

Kirjoittaja on hyvinvointialan yrittäjä