Kirkkomaan jättikuukunen ihastuttaa jälleen ohikulkijoita

Jalkapallon kokoinen jättikuukusen itiöemä kasvaa Lempäälän vanhan hautausmaan kiviaidan vieressä. Kuva: Seppo Kummala

Lukija otti toimitukseen yhteyttä ja kertoi Lempäälän vanhalla hautausmaalla nähneensä komean, jalkapallon kokoisen kuukusen. Hervottoman kokoiseksi kasvava jättikuukunen (Calvatia maxima, Calvatia gigantea) kiinnittää huomion vaalealla ulkonäöllään. Ensimmäisenä pyörylästä tulee mieleen lähinnä dinosauruksen muna.

Lempäälän seurakunnan hautaustoimen päällikkö Petri Solja kertoo, ettei tämän vuotinen itiöemä ole edes suurin, mitä hautausmaalla on vuosien mittaan nähty.

– Kuukuset ovat jokavuotisia vieraitamme. Välillä niitä esiintyy yksittäin, toisinaan useampia. Joitakin vuosia sitten otimme talteen tämänvuotista huomattavasti isomman kuukusen. Pari vuotta se kesti säilytyksessä, mutta sitten sekin hajosi käsiin, Solja kertoo.

Jättikuukusten annetaan kasvaa rauhassa, kun ne ilmaantuvat sopivaan paikkaan, vaikka kiviaidan viereen kuin nyt. Haudoille noustessaan niitä on siivottu pois, sillä ne muodostavat epäesteettisen haitan haudoille.

– Jos sienistä ei ole haittaa, annamme niiden kasvaa. Syksyllä olemme keränneet ne pois, ennen kuin ne alkavat levittää itiöitään, sillä ne ovat epäsiistejä.

Petri Solja kertoo, että jokunen vuosi sitten kuukusista heräsi sosiaalisessa mediassa voimakas keskustelu, kun joitakin harmitti harvinaisen sienen kerääminen pois. Solja sanoo, että asiaa selvitettiin tuolloin vähän tarkemmin ja todettiin kyseisen kuukuslajin olevan alueella ihan elinvoimainen.

– Tosin harvoin näin isoja pääsee hoidetussa ympäristössä kasvamaan ja siksi ne herättävät kovasti huomiota.

Tänä vuonna suuri jättikuukusen itiöemä nousi hautausmaan kiviaidan vierustalle Tampereentien syrjään Pyhän Birgitan kirkon kohdalle, aivan hautausmaan aidan portin pieleen.

Jättikuukunen on helppo havaita jo kaukaa. Kuva: Seppo Kummala
Tällä itiöemällä on huikeasti kokoa, mutta kirkkomaalla on esiintynyt aiemmin suurempiakin. Kuva: Seppo Kummala
Jättikuukunen kasvaa harvakseltaan Suomessa Kemin korkeudelle saakka. Kuva: Seppo Kummala
Jättikuukunen on Suomen suurikokoisin sienilaji. Painavimmat löydetyt itiöemät ovat painaneet yli 10 kiloa. Kuva: Seppo Kummala