Pirkkalainen yrittäjä Harri Vuorenpää, 40, tavoittelee neljän muun ehdokkaan kanssa Perussuomalaisten puoluesihteerin tehtävää. Puolueessa monipuolisen uran tehnyt Vuorenpää kehittäisi valituksi tullessaan puolueen toimintaa. Hänen mielestään Perussuomalaisten tekemisessä on edelleen paljon pienen puolueen elkeitä, vaikka puolue on ollut jo vuosia maamme isoimpia.
Perussuomalaiset valitsevat puheenjohtajistonsa ja puoluesihteerinsä tämän viikon lauantaina ja sunnuntaina Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa. Puoluesihteerin kisa on pirkanmaalaisittain kiintoisa. Paikkaa tavoittelee muiden muassa tilitoimistoyrittäjä Harri Vuorenpää Pirkkalasta. Muut puoluesihteerikandidaatit ovat kotkalainen Olli Kekkonen, mäntsäläläinen Satu Lampi, järvenpääläinen Arto Luukkanen (istuva puoluesihteeri) sekä espoolainen Mikko Wikstedt.
Vuorenpää sanoo, että pirkanmaalaisen istuttaminen maamme toiseksi suurimman eduskuntapuolueen puoluesihteerin paikalle olisi myös maakunnallisesti merkittävä asia, vaikka puoluesihteeri toimiikin valtakunnallisesti. Puoluesihteeri työskentelee puolueen ytimessä, joten kansantalouden kannalta tärkeän Pirkanmaan ääni välittyisi suoraan puoluejohdolle.
– Puoluesihteerinä tulisin tietenkin ajamaan koko jäsenistön etua tasapuolisesti.
Vuorenpää on suurperheen isä.
– Minulla ja vaimollani on seitsemän lasta. Lapsiperhe avaa avaran näkymän yhteiskuntaan. Näistäkin kokemuksista on hyötyä puoluesihteerin työssä.
Parin tuhannen kilometrin kiertue
Harri Vuorenpää laskee ajaneensa pari tuhatta kilometriä, kun hän on käynyt tekemässä itseään tutuksi perussuomalaisille eri puolilla Suomea.
Vuorenpää iloitsee mielenkiinnosta, jota puolueväki on osoittanut häntä kohtaan.
– Olen entistäkin vakuuttuneempi, että politiikka on vietävä ruohonjuuritasolle. Ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita niin paikallis-, maakunta-, alue- ja valtakunnan politiikasta sekä Euroopan unionista. Perinteisesti perussuomalaiset ovat hyviä tori- ja kenttätyössä, ja tuota toimintaa on entisestään lisättävä.
Vuorenpää sanoo, että hänen jalkautumisensa eri maakuntiin on tuonut esille maamme moninaisuuden. Asiat näyttäytyvät kovin erilaisina riippuen siitä ollaanko etelässä vai pohjoisessa tai lännessä vai idässä.
– Yhtäläistä taas on kansalaisilla oleva huoli turvallisuudesta. Ihmiset eivät pidä Suomea enää lintukotona, jossa voisi elää rauhassa maailman kriiseiltä.
Monipuolinen kokemus kannustaa
Jos perussuomalaiset valitsevat Harri Vuorenpään puoluesihteeriksi, puolue saa johtoonsa pitkänlinjan ja monipuolisen puoluetoimijan.
– Olen ollut 11 vuotta puolueaktiivi.
Vuorenpää on tehnyt pitkän uran kuntapäättäjänä. Hän istuu Pirkkalan kunnanvaltuustossa.
Parhaillaankin Vuorenpää luotsaa paikallisyhdistystä. Hän johti vuosien ajan Pirkanmaan Perussuomalaisia ja oli puoluevaltuuston jäsen.
– Eri tehtävissäni olen oppinut tunnistamaan puolueen vahvuudet ja heikkoudet. Uskon, että juuri tästä näköalasta voisin ammentaa myönteisiä asioida puolueen hyväksi ja sen toiminnan kehittämiseksi.
– Yhtenä kärkitehtävänäni puoluesihteerinä olisi nimenomaan kehittää puolueen jokapäiväistä toimintaa ja muuttaa puolueen toimintakulttuuria pienen puolueen käytänteistä ison puolueen ammatillisuuteen.
Vuorenpää kiittelee, että Perussuomalaisten elinvoima kumpuaa aktiivisesta jäsen- ja kannattajakunnasta.
– Porukkamme on tottunut talkootyöhön. Olemme parhaillamme kansan parissa turuilla ja toreilla. Puoluesihteerillä on keskeinen rooli aktiivisen puolueväen kannustamisessa ja sen mielipiteiden ja kokemusten saattamisessa puoluejohdon tietoon.
Vuorenpään katseet olisivat lisäksi puolueen henkilökunnassa. Hän uskoo, että yhteisen sävelen vahvistaminen tehostaisi puoluekonetta.
Vuorenpää on seurannut oman poliittisen uransa aikana Perussuomalaisten kasvamista pienestä puolueesta suureksi puolueeksi. Hänen mielestänsä kasvu on ollut hallittua.
– On luonnollista, että puolueessamme on vielä asioita, joita hoidetaan pienpuolueen tavoilla. Kun puolue on iso, sen on omaksuttava käytännöt, joita edellytetään suurelta toimijalta. Edistäisin puoluesihteerinä Perussuomalaisten tekemisen ammattimaisuutta, tehokkuutta sekä suunnitelmallisuutta. Toiminnan olisi oltava myös nykyistä ennakoitavampaa.
Vuorenpään mukaan puolue ei voi seisoa pysähtyneisyydessä. Arvomaailmaa ja politiikkaa on kehitettävä vastaamaan kansalaisten ja yhteiskunnan kulloisiakin tarpeita.
– Meidän on pakosta oltava muuntautumiskykyisiä.
Vaalit työllistävät paljon
Kansalaiset ovat päässeet jo monen vuoden ajan vaaliuurnille, eikä vaaleille näy nytkään loppua. Harri Vuorenpää korostaa, että vaalit merkitsevät suurta haastetta ja työrumbaa nimenomaan puoluesihteerille.
Vuorenpään ajatukset ovat jo ensi tammikuussa järjestettävissä presidentinvaalissa, johon Perussuomalaiset nimeää Tampereen puoluekokouksessa ehdokkaakseen puolueen entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon. Perussuomalaiset saivat viime eduskuntavaaleissa liki 621 000 ääntä. Vuorenpää odottaa, että perussuomalainen vaihtoehto on kärkisijoilla presidentinvaalissa.
Ensi vuonna on myös Euroopan unionin vaalit. Nykyisessä EU-parlamentissa on kaksi perussuomalaista meppiä. Vuorenpää sanoo, että EU-vaalit on merkittävä tapahtuma muun muassa Suomen Nato-jäsenyyden takia.
Vuosi 2025 tuo alue- ja kuntavaalit. Perussuomalaiset rynnisti jo viime kuntavaaleissa vahvaksi kuntapuolueeksi, joten Vuorenpään mukaan kuntavaalit on hoidettava suurella pieteetillä.
– Puolueemme ei ole saavuttanut vielä yksissäkään kuntavaaleissa niin mahtavaa tulosta kuin saimme eduskuntavaaleissa. Odotan, että vahvistamme noissa vaaleissa asemiamme. Kunnallisvaltuustot päättävät kansalaisille läheisimmistä asioista. Niistä kiinnostuminen aktivoi kuntalaiset vaaliuurnille. Kuntapolitiikan on oltava perussuomalaisten näköistä.
Hyvinvointialueita johtavat aluevaltuustot valitaan kunnallisvaalien yhteydessä. Ensimmäiset aluevaalit toivat Perussuomalaisille hyvän tuloksen, vaikka puolue suhtautui sote- ja pelastustoimen uudistukseen kielteisesti.
– Hyvinvointialueilla on paljon parannettavaa ja kehitettävää. Sitäpaitsi nitä on aivan liian monta.
Vuorenpää huomauttaa, että kaikki Perussuomalaisten maalaamat uhkakuvat ovat toteutuneet. Hyvinvointialueiden taloudet ovat pahasti alamitoitetut.
– Viiden vuoden kuluttua maassamme ei ole enää 21 hyvinvointialuetta. Tällä saralla tapahtuu paljon. Siksi perussuomalaisten päättäjien jokaisella tasolla on oltava hyvin hereillä.
Viestintää syvennettävä, sanoma selkeäksi
Yhteiskunnallinen keskustelu käy kuumana puolueiden arvoista. Perussuomalaiset ovat tulilinjalla muun muassa rasistisista kannanotoistaan.
Harri Vuorenpään mielestä puolueella on oltava selkeät arvot, ja puolueen on toimittava niiden mukaan.
– Kirkas arvo on esimerkiksi suomalaisten ihmisten asia. Suomen valtio on kansalaistensa, suomalaisten edunvalvoja. Politiikan on oltava tämän sisältöistä.
Vuorenpää korostaa, että puolueen on kirkastettava ja terästettävä ilmaisuansa ja sanomaansa.
– Puolueen oman viestinnän on tehtävä asiat ymmärrettäviksi niin sisäisessä kuin ulkoisessa tiedottamisessa.
MATTI PULKKINEN