Kouluilla tehtävät hammastarkastukset laajenevat Vesilahteen – Lempäälässä mallista kokemusta jo viime vuodesta

Koululaisten hampaat tarkistetaan tänä syksynä kouluissa. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Peruskoulun 1., 3. ja 5. luokan oppilaiden suun ja hampaiden tarkastus tehdään tänä lukuvuonna Vesilahdessa hammashoitolan sijaan koulun tiloissa.

Tarkastukset tehdään kouluilla luokittain tai luokka-asteittain. Pienemmillä kouluilla voidaan tarkastaa useita luokkia tai jopa kaikki koulun oppilaat samana päivänä.

Lue myös: Liikkuva hammashoitola tulee Lempäälän kouluihin – Aluksi kouluilla tarkastetaan 1. ja 3. luokkalaisten hampaat

Huoltajan ei tarvitse varata aikaa koululla tehtävään tarkastukseen vaan hän saa tiedon tarkastuksen ajankohdasta koulun Wilma-järjestelmän kautta.

– Uusi toimintamalli helpottaa huoltajien ja koulun arkea, sillä huoltajan ei tarvitse kuljettaa lastaan kesken työpäivän hammashoitolaan eikä oppilaan koulupäivään tule pitkää keskeytystä tarkastuksen vuoksi. Mallin on havaittu myös vähentävän lasten jännitystä, kun tarkastus tehdään tutussa kouluympäristössä, ja lapsi näkee luokkatovereidenkin käyvän tarkastuksessa vuorollaan, kertoo apulaisylihammaslääkäri Teresa Niku Pirkanmaan hyvinvointialueen tiedotteessa.

 

Tarkastuksen tekee suuhygienisti tai hammaslääkäri yhdessä hammashoitajan kanssa. Lapsi saa tarkastuskäynniltä kotiin vietäväksi lapun, jossa kerrotaan suun löydöksistä ja mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta. Jos jatkohoidolle on tarvetta, se tapahtuu hammashoitolassa, jonne myös huoltajan toivotaan tulevan mukaan.

Uuteen toimintamalliin siirrytään Pirkanmaalla myös Hämeenkyrössä, Kangasalla, Kuhmoisissa, Orivedellä, Pirkkalassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Urjalassa, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Lempäälässä tarkastuksia on tehty kouluilla jo viime elokuusta lähtien. Mallista on aiempia kokemuksia myös Akaassa, Nokialla ja Sastamalassa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?