Kuntalaisten oikeus on tietää, mitä hallinnossa tapahtuu – etenkin kun irtisanoutunut kunnanjohtaja saa muhkean erokorvauksen

– Kuntalaisten oikeutena on saada tietoa, mitä kunnallisessa päätöksenteossa tapahtuu, vallankin kun asiaan liittyy verovarojen käyttö, kirjoittaja toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Huhumylly Vesilahden kunnanjohtajan irtisanoutumisen syystä on tällä viikolla pyörinyt täysillä. Syytä on voitu tosiaan vain arvailla, sillä tietoa ei ole juuri saatu.

Kunta tiedotti tiistaina, että Tuomas Hirvonen irtisanoutuu, hänen virkasuhteensa päättyy saman tien ja että osapuolet eivät kommentoi irtisanoutumisen syitä. Tiedotteen mukaan ero pohjaa johtajasopimukseen, jossa kunnanjohtaja irtisanoutuu, jos hän ei nauti poliittisen johdon luottamusta.

Erään LVS:n lähteen mukaan luottamuspulaa on jatkunut puolin ja toisin jo pidempään. Hänen tiedossaan ei ole muuta syytä kuin luottamuspula, mutta mikä lopulta johti Hirvosen irtisanoutumiseen, on toistaiseksi mysteeri.

LVS tai muut mediat eivät ole tavoittaneet Hirvosta kommentoimaan.

 

Asian hoito ei vastaa avointa toimintatapaa. Kuntien on julkisuuslain mukaan edistettävä toimintansa avoimuutta, ja Vesilahti omassa viestintästrategiassaankin ilmoittaa, että kunnan viestinnän periaatteena on avoimuus.

Kuntalaisten oikeutena on saada tietoa, mitä kunnallisessa päätöksenteossa tapahtuu, vallankin kun asiaan liittyy verovarojen käyttö. Kunta maksaa johtajasopimuksen mukaan Hirvoselle 12 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen, joka hänen 7 300 euron kuukausituloillaan on 87 600 euroa.

Kunnanjohtaja on myös viranhaltijana erilaisessa asemassa kuin muut. Hänellä on suurempi vastuu ja siksi hänen toimiaan on voitava tarkastella tarkemmin.

 

Uuden kunnanjohtajan rekrytointi alkaa maanantaina erikoisesta tilanteesta. Kantona kaskessa on mainehaitta, jonka salamyhkäinen irtisanominen aiheuttaa.

Poliittisen johdon on nyt rakennettava luottamussuhdetta kuntalaisiin. Se kannattaa tehdä mahdollisimman avoimen tiedottamisen ja vuoropuhelun kautta.

Vaikenemalla vaikeat asiat eivät väisty.

 

Kirjoittaja on Lempäälän-Vesilahden Sanomien toimittaja

 

Lue myös:

Vesilahden uuden kunnanjohtajan hakuprosessi vireille maanantaina – Susanna Hokkanen hoitaa toistaiseksi kahta virkaa