Myönteinen palvelukokemus palveluverkon kokonaisuudessa

Aiemmin osoiteltiin ja pilkattiinkin kuntien terveyskeskuksia arvauskeskuksiksi ja nyt hyvinvointialueita pahoinvointialueiksi. Aluevaltuutettuna tuntee voimattomuutta tällaisia piikittelyjä kohtaan.  Parannettavaahan on, mutta paljon arjen kuluessa tapahtuu hyviä asioita. Arvostelut ja kritiikki tulee kohdistaa meille päättäjille. Harmi kyllä, ilkkuvat arvostelut usein myös mustamaalaavat hyvinvointialueiden kovien työpaineiden alla toimivia työntekijöitä.

Minulla on tuore myönteinen kokemus hyvinvointialueen, tässä tapauksessa Pohjois-Pohjanmaan Pohten ja sen Kuusamon terveyskeskuksesta. Olimme kesämökillä Kitkalla. Epäonnisesti yhden henkilön jalkapöytään tarttui uistin eikä koukkuja ollut mahdollista irrottaa edes läsnäolleen erikoissairaanhoitajan osaamisellakaan. Ei auttanut muuta kuin myöhään arkiehtoona kysellä päivystyksiä. Onneksi Kuusamon terveyskeskuksessa on 24/7 lääkäripäivystys. Jos ei olisi ollut, lienee 30 km ajomatka hoitoon muuttunut mitä ilmeisemmin joko reiluun 200 km matkaan Ouluun tai 170 km Rovaniemelle. Minulla oli mahdollisuus seurata iltayön päivystystoimintaa.

Hoidettavia oli jonoon asti ja odottaakin piti. Palvelu oli laadukasta, ja uistimen koukut tulivat asiantuntevasti poistettua. Ei tarvinnut irvailla arvauskeskuksesta. Hieno oli myös todeta, että Pohte on säilyttänyt noin 15 000 asukkaan pitkien etäisyyksien kaupungissa ympärivuorokautisen päivystyksen.

Pirkanmaa on pääosin lyhyiden etäisyyksien maakunta. Jos Kuusamo sijaitsisi Pirkanmaalla, ei paikkakunnalla olisi ympärivuorokautista lääkäripäivystystä. Lain edellyttämä palveluiden yhdenvertaisuustavoite palveluverkostoineen toteutetaan hyvinvointialuekohtaisesti etäisyys- ym. tekijät huomioiden, siis alueellisesti räätälöiden. Tämä vaikea rasti on tänä syksynä Pirkanmaan hyvinvointialueella ratkaistavana.

Aluevaltuusto hyväksyi 14. elokuuta Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkon kehittämisen periaatteet aluehallituksen yksimielisestä esityksestä. Esitys pohjautui laajaan lausunto- ja kuulemiskierrokseen. Aluehallitus on esityksessään mielestäni kokonaisvaltaisesti huomioinut saapuneet valiokuntien, jaostojen, vanhusneuvoston, vammaisneuvoston, nuorisoneuvoston ja muiden tahojen lausunnot. Myös hyvinvointialueen asukkaille on kohdistettu asukaskysely. Aluevaltuusto siis päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista, jonka jälkeen aluehallitus päätöksillään yksityiskohtaisesti sinetöi hyvinvointialueen palveluverkoston ja toimitilat. Siinä yhteydessä ratkeaa mm. Lempäälän vuodeosaston säilyminen ja Vesilahden terveysaseman lähipalveluiden kattavuus.

 

Erkki Paloniemi aluevaltuutettu, tarkastuslautakunnan jäsen.