Saikka on valikoitunut asuntomessualueeksi hyvästä syystä

Kirsi Pummila (vas.) ja Pekka Seppänen toivovat saavansa asuntomessualueen tonttihakuun osallistuvilta kunnianhimoisia suunnitelmia, jotka edustavat korkeatasoista arkkitehtuuria ja ympäristöviisautta. Kuva: Annika Eronen

Asuntomessualueen tonttihaku käynnistyy Lempäälässä lokakuussa. Asuntomessuhankkeen projektipäällikkö Pekka Seppänen ja projektisihteeri Kirsi Pummila jalkautuivat torstaina Saikan alueelle vastailemaan tonttihausta kiinnostuneiden kuntalaisten kysymyksiin.

– Halusimme ennen tonttihakua järjestää tällaisen mahdollisuuden tulla matalalla kynnyksellä juttelemaan tonttihakuun ja messualueelle rakentamiseen liittyvistä kysymyksistä, Seppänen kertoi.

– Toki tulemme tänne myös tarvittaessa erikseen käymään, jos tällaiseen on jollakulla tarvetta. Tämä sateinen sää taisi tänään vähän karsia osallistujien määrää, hän lisäsi.

Asuntomessualueella on tarjolla 23 omakotitalotonttia, yksi kerrostalotontti ja kolme rivi-tai paritalotonttia.

– Sen lisäksi alueelle on kaavoitettu kahdeksan kaupunkipientaloa eli kytkettyä omakotitaloa, jotka ehkä edustavat Lempäälän näkökulmasta vähän uudenlaista rakentamistyyppiä.

Saikka on valikoitunut asuntomessualueeksi hyvästä syystä.

– Asuntomessualue mielletään helposti sellaiseksi alueeksi, joka on vähän sivussa ja mahdollisimman idyllinen. Meidän tavoitteemme on kuitenkin tuoda messujen avulla esille asumismuotoa, joka on järkevä juuri kehittyvissä seutukunnissa. Asuntomessualue edustaa ajatustamme siitä, miten ehkä suurin osa seutukunnan asuinalueista pitäisi rakentaa.

Suurin osa asunnoista pitäisi olla hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähellä ja alue kohtuullisen tiiviisti rakennettu.

– Kun pienelle alueelle rakennetaan paljon, rakentaminen on tehokasta ja ilmastoviisasta.

Miten tonttihaku sitten käytännössä seuraavaksi etenee?

– Tontista kiinnostuneet tekevät lokakuun aikana tonttihakemuksen, joka sisältää luonnostasoiset suunnitelmat. Suunnitelmien laatimiseen löytyvät tarkat ohjeet tontinhakuoppaasta. Kysymyksessä on laatukilpailu ja Suomen Asuntomessujen kanssa muodostettavan valintaryhmän kanssa valitsemme parhaat hakemukset jokaiselle tontille.

Rakentajilta odotetaan kunnianhimoa eli messualueelle toivotaan sellaisia taloja, jotka edustavat korkeatasoista arkkitehtuuria ja ilmastoviisaita ratkaisuja.

– Asuntomessujen tarkoituksenahan on kehittää suomalaista asumista, joten erilaisia uusia innovaatioita, pieniä ja suuria, näkisimme suunnitelmissa mielellämme. Asuntomessut elävät erilaisista oivalluksista, jotka sykähdyttävät asuntomessuilla kävijää.

Asuntomessualueelle talon rakentavalle ei oikeastaan tule sen enempää rakennuskustannuksia kuin tavalliselle alueelle talonsa pystyttävälle. Asia voi jopa olla päinvastoin.

– Näytteilleasettajien kanssa pystyy hyvin sopimaan erilaisista alennuksista, koska talot ovat esittelykohteita. Eri yritykset aina talofirmoista alkaen haluavat luonnollisesti tuoda esille parasta, mitä heillä on tarjolla. On siis mahdollista saada premium-koti tavallisen kodin hinnalla, Seppänen vinkkaa.

Annika Eronen

Tähänkin valmistuu talo vuoteen 2026 mennessä. Asuntomessualueen tonttihaku käynnistyy lokakuussa. Paikan päällä rakentajia olivat tapaamassa Kirsi Pummila (vas.) ja Pekka Seppänen. Kuva: Annika Eronen