Veikeät harakat voittivat – kansainvälisen valokuvakisan työt nyt esillä Lempäälässä

Kari Saarisen kuva talvisista harakoista voitti Meidän Lempäälä -valokuvakilpailun.

Kirpeä pakkanen veti koivut huurteeseen helmikuisena iltapäivänä, kun Kari Saarinen lähti kävelylle Lempäälän keskustassa. Kuten yleensä, Saarinen otti myös Nikon Coolpix 900 -kameransa mukaan, onneksi.

– Kenttätien varrella aurinko paistoi oikein sopivasti koivujen oksilla nököttävään harakkaparveen. Pysähdyin kuvaamaan harakoita, ne olivat niin veikeitä ja paistattelivat hyvin talviauringon valossa, Saarinen kertoo.

Kari Saarinen on aktiivinen paikallisen kameraseura Mielikuvituksen jäsen, mutta kertoo valokuvaajana olevansa harrastelija. Eläkepäivinään Saarinen löysi valokuvauksen uudelleen. Ensimmäisen laatikkokameransa hän osti vain 12-vuotiaana. Mustavalkokuvansa hän kehitti itse kotonaan. Työelämän myötä aikuisiällä valokuvausharrastus hiipui, mutta nyt kamera kulkee jälleen useimmiten mukana, missä Saarinen liikkuukin.

Talvinen kuva tuli Saariselle mieleen, kun Lempäälän kameraseura Mielikuvitus julkisti valokuvakilpailun Meidän Lempäälä. Saarinen lähetti harakkakuvansa parin muun otoksen kera kilpailuun. Se kannatti, sillä pakkasharakat voittivat koko sarjan.

– Kyllä voittaja löytyi melko helposti hyvien kuvien joukosta. Talvi kuvaa hyvin myös Lempäälää, sillä kuvakisaan osallistuneet ystävyyskaupungit ovat huomattavasti kesäisempiä ja pitkä talvi on Lempäälän erikoispiirre, Mielikuvituksen puheenjohtaja Kari Tolonen kertaa.

Kari Tolonen on tyytyväinen valokuvauskilpailun antiin, vaikka kuvia olisi voinut tulla enemmänkin. Kilpailutöistä koostettu näyttely on esillä Lempäälän Kotokampuksella 29. syyskuuta asti. Kuva: Seppo Kummala

Kilpailu järjestettiin samaan aikaan ystävyyskaupungeissa Unkarin Tapolcassa ja Italian Castiglione del Lagossa. Kaikissa aiheena oli sama, oma kotikunta. Kustakin sarjasta palkittiin kolme parasta työtä rahapalkinnoin. Mielikuvitus järjesti koko kilpailun, johon se sai tukea Finnfotolta, josta saatiin myös vahvistusta paikallisen kameraseuran raatiin, joka jyrytti kilpailun ja kilpailutöistä kootun näyttelyn.

Valokuvia kilpailuun lähetettiin yhteensä noin kaksisataa.

– Ihan hyvä määrä kuvia, mutta ehkä olisin odottanut aiemman perusteella vieläkin enemmän kilpailutöitä, Tolonen sanoo.

Meidän Castiglione del Lago -sarjan voitti Maurizio Censini kalastajakuvallaan.

Lempäälän Kotokampuksella lauantaina avattavaan näyttelyyn valikoitui 45 työtä, 15 kustakin kaupungista. Esillä ovat luonnollisesti sarjojen voittajatriot. Lempäälän voittajakolmikko oli 1) Kari Saarinen, 2) Antti Molkka, 3) Mirva Kujala. Tapolcan voittajat: 1) Klaudia Lukács, 2) László Somogyi, 3) Dancs István ja Catiglione del Lagon 1) Maurizio Censini, 2) Riccardo Capecchi, 3) Andrea Pula.

Näyttelyyn valikoituneista töistä huomion kiinnittää ihmisten vähyys. Eniten kuntalaisia on mukana lempääläisissä otoksissa. Tapolcan valokuvissa pääosaa näyttelevät luonto ja maisemat. Voittokuvaksi ylsi iloisten lasten joukko, joka erottui kilpailutöistä.

Italian Castiglione del Lagon voittajatyössä kunnan samanniminen järvi kalastajineen nousi voittoon. Kuvan satumainen tunnelma vie hienosti vanhan italialaiskylän rauhaan.

Kotokampuksen johtaja Pauliina Alén on tyytyväinen, että näyttely saatiin koottua entiseen valtuustosaliin. Koronan jälkeen tilassa ei ole ollut isompia näyttelyitä, mutta nyt näyttelytilan toivotaan jälleen aktivoituvan.

 

Valokuvanäyttely Meidän Lempäälä/A mi Tapolcánk/Il nostro Castigilione del Lago on esillä Kotokampuksella 9.–29.9. joka päivä kello 10–18. Tapolcaan näyttely menee 7.–21.10 ja Castiglione del Lagoon 4.–19.11.

Tapolcan voittoisassa työssä näkyy lasten elämänilo. Voittokuvan otti Klaudia Lukács.