Elon Muskin virheet

Juha Kuisma

Suurliikemies Elon Musk on onnistunut luomaan valtavan omaisuuden ja muun muassa kehittämään Tesla –sähköauton. Välillä tulee mieleen pikkupoika, joka on saanut kadulta löytämällään avaimella asekaupan oven auki ja kokee olevansa koko asearsenaalin omistaja.

Mieleen tulee toinen ja paljon parjattu, mutta sittenkin järkevästi toiminut George Soros. Soros on suunnannut liikenevät rahansa demokratian, ajatuspajojen ja yliopistojen tukemiseen. Lienee fiksuinta, mitä läntisiin arvoihin sitoutunut rahamies voi tehdä. Niin fiksua, että esimerkiksi Unkarin nykyinen regiimi kiroaa häntä joka käänteessä.

Elon Musk sai jostakin idean ostaa viestialusta Twitterin. Ja silloiset omistajat myivät, kun tarjottu hinta oli sopiva. Kaikkien viestintä- ja media-alan toimijoiden tulisi kuitenkin olla omistuspohjaltaan sellaisia, että ne voivat toimia itsenäisesti, vailla omistuksen kautta tulevia sidonnaisuuksia. Rahavallan ja mediavallan yhteen kietoutumisesta ei ole kuin huonoja esimerkkejä. Silvio Berlusconi on yksi, Rupert Murdoch toinen.

Kun Musk oli ostamassa Twitteriä, hän halusi määräsi säännöt uusiksi. Hän todella luuli, että villisti vapaa Twitter olisi ihmisten edun mukainen. Heti osoittautui, että tämä ”kaikki on vapaata” -politiikka ei Twitterin kohdalla toiminut. Kohta tuli korjausliike: osittaiseen moderointiin palattiin. Tehokkuusmantraan uskova Musk kuitenkin puhdisti Twitterin henkilöstöstä moderoijia eli turhana pitämäänsä väkeä ja nimitti suosikkejaan tilalle. Moni twitteriläinen erosi omatoimisesti.

Muskin virheistä yksi on, että hän muutti Twitterin nimen X:ksi. Perusteluna oli ”uuden brändin luominen” (!) Nyt aina kun Twitterin viestisältöihin viitataan, täytyy uutisessa todeta sen tulleen julki X:ssä (entisessä Twitterissä).

Yhden kirjaimen X on nimenä erityisen huono: sehän tarkoittaa tuntematonta muuttujaa, mahdollisesti nuolikuviona laajemmalle jakamista? Nimenä Twitter sentään viittasi metsässä kuultuun viserrykseen, anglosaksisen sananparren mukaan ”pikkulintujen laulamiseen” ja sen lyhyet viestit olivat kätevästi twiittejä.

Muuan pahimmista Muskin virheistä oli, että hän päästi Donald Trumpin takaisin twitteriin, anteeksi äksään. Julkista tilaa saa ihminen, joka valehtelee amerikkalaisille vaalituloksesta, yllytti kannattajiaan valtaamaan U.S. senaatin, vaati Georgian vaaliviranomaisia väärentämään vaalien tuloksen ja maksaa vähemmän veroa kuin sihteerinsä.

Joko Musk on Trumpin hengenheimolainen, tai poliittisesti täysin lukutaidoton. Kenenkään, joka kunnioittaa läntisiä arvoja, ei olisi tullut päästää Trumpin kaltaista poliittista konnaa julkiseen viestintävälineeseen.

Tämän törähdyksen viimeinen syy oli edellisviikolla julkaistu uutinen, että Musk oli käskenyt Krimin siltoja kohti matkanneiden ukrainalaisten vesidroonien satelliittiohjauksen pimeäksi, niin että Ukrainan isku epäonnistui. Samaan aikaan Nato jakaa kaiken satelliiteista saamansa tiedustelutiedon Ukrainalle.

Musk siis halusi tietoisesti auttaa Venäjää – ei länttä. Tämä oli niin sikamainen temppu, että pienen suomalaisen paikallislehden metsässä asuva kolumnisti visertää ja perkelöi maailmanmiljardöörin kohti sitä helvettiä, johon tyrannit lopulta joutuvat.

Juha Kuisma
Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija