Korkokurimus ja kohonneet elinkustannukset ovat nyt monen asuntovelallisen riesoina: ”Meille tulee päivittäin pyyntöjä lainan lyhennysvapaista”

– Meille tulee päivittäin pyyntöjä lyhennysvapaista tai korkosidonnaisuuden muuttamisesta. Vuosi sitten ei uskonut kukaan, että näin voimakkaasti talous muuttuu, pankin paikallisjohtaja kommentoi.
”Siinä vaiheessa, kun oma talous alkaa mietityttämään, on oikea aika ottaa yhteyttä pankkiin. Ettei olla pian liian syvässä päädyssä”, toteaa Pirkkalassa kuvattu Aito Säästöpankin paikallisjohtaja Aarne Pitkänen. (Kuva: Anna Haapavaara)

Kun korkotaso ei enää olekaan se, johon on vuosikaudet totuttu, muutos iskee asuntovelallisiin. Korkojen nousun aiheuttama kolaus on ollut kova esimerkiksi silloin, jos laina on suuri, maksukyvyssä on tapahtunut negatiivisia muutoksia tai korkosuojausta ei ole.

Isommissa perheissä se rahamäärä, mikä menee päivittäiseen elämiseen, voi olla huomattavastikin korkeampi kuin aiemmin, kertoo Aito Säästöpankin paikallisjohtaja Aarne Pitkänen. Muutos näkyy asiakkaiden yhteydenotoissa.

– Meille tulee päivittäin asiakkailta pyyntöjä lainan lyhennysvapaista tai korkosidonnaisuuden muuttamisesta. Vuosi sitten ei uskonut kukaan, että näin voimakkaasti talous muuttuu.

Kun ynnäillään tuloja ja menoja, varoja ja velkoja, ja lasketaan, muodostuuko säästövaraa tai maksuvalmiutta, peli on muuttunut radikaalisti vuoden aikana, Pitkänen toteaa. Usein varoja on käytössä vähemmän. Tulotaso ei ole monellakaan noussut ja mitä menoihin tulee, eivät yksistään asuntolainojen korot aiheuta kustannuspainetta, vaan asuminen ja muut elinkustannukset ovat kallistuneet kautta linjan. Inflaatiokin nakertaa jäljelle jäävän rahan ostovoimaa. Työllisyystilanne vaikuttaa varsinkin suhdanneriippuvaisilla aloilla.

– Rakentaminen on selvästi hidastunut ja alan yritykset ovat vaikeuksissa. Ei tämä missään nimessä ole vielä ohi, mutta toivon mukaan pohja on jo saavutettu.

Lievittyykö tilanne ensi vuonna?

Kun takana on historiallisen nopea vuositason nousu koroissa, asuntolainakuviot ovat odottavalla kannalla. Asuntolainan tarjouspyyntöjä tulee silti tasaisen hyvään tahtiin, mutta nostamisen harkinta-ajat ovat paljon pidempiä kuin aiemmin. Siinä missä aiemmin piti tehdä ratkaisut nopeasti, nyt ei niin ole, Pitkänen tiivistää.

– Kun on huomattu, että koron nousu tuo vaikeuksia, se hiljentää markkinat ja ollaan staattisessa odotuksen tilassa. Lainamäärät ja asuntojen osto- ja myyntimäärät ovat vähentyneet myös. Kaikki tämä on vaikuttanut asuntojen hintoihin ja ne ovat tunnetusti tulleet alas, joskin tasoittumista on jo suunnassa nähty.

Tämä vuosi mennään näillä kuvioilla, mutta Pitkänen näkee tilanteen lievittyvän ensi vuonna. Hän uskoo 12 kuukauden euriborin voivan laskea seuraavien vuosien aikana kolmen tietämille, kun se nyt on yli neljän prosentin. Siksi hän toivookin, että ohjauskorkoja ei nosteta.

– Asuntomarkkinat eivät nyt sitä tarvitse.

Säästöpankki-ryhmään kuuluvalla Aito Säästöpankilla on 75 000 asiakasta.