Jätekierrokset alkavat Lempäälässä

Pakkaa jätteet mukaan ja lähde morjestamaan Repeä ja Romua. Mukana nyt myös Riepu, poistotekstiilin keräys. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

 

Pirkanmaan Jätehuollon Repe, Romu ja Riepu ottavat maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut, sähkölaitteet sekä poistotekstiilit. Autot kiertävät Lempäälässä 21.−27. syyskuuta. Vuoden aikana autot pysähtyvät 17 kunnan alueella.

Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta ja Roskakalenterista löytyvät kierroksen aikataulu, pysäkkien osoitteet sekä ohjeet miten keräyspaikalla toimitaan.

 

Viime vuonna kuormureilla oli 91 keräyspäivää (Lempäälässä 3) ja 5 314 asiakasta (Lempäälässä 220). Koko 17 kunnan alueelta kyytiin saatiin noin 55 000 kiloa kodin vaarallisia jätteitä (Lempäälä 2810 kg) ja 93 000 kiloa metalleja (Lempäälä 4 420 kg).

Kodin vaarallisia jätteitä ovat muun muassa akut, öljyt, maalit ja erilaiset kemikaalit. Osa vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden materiaalista kierrätetään ja vaaralliset ainesosat käsitellään haitattomaan muotoon. Metallit sulatetaan ja käytetään uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Poistotekstiilejä kertyi viime vuoden kierroksella 2 240 kiloa koko alueelta. Poistotekstiiliin kuuluvat rikkinäiset ja muuten huonot, mutta kuitenkin puhtaat ja kuivat tekstiilit kuten housut, hameet, paidat ja takit sekä kodintekstiilit. Keräykseen voi viedä kaksi muovikassillista poistotekstiiliä kerrallaan. Kerätystä poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, jota yritykset voivat käyttää tuotteidensa raaka-aineena.

Repe & Romu & Riepu -kierros täydentää jäteasemien ja jätekeskusten palvelua. Myös ne ottavat kodin vaaralliset jätteet, metalliromut ja sähkölaitteet maksutta vastaan.